
Vinurile grecești și mâncarea
În Grecia, majoritatea producătorilor creează vinuri care se pot alătura unei varietăți cât mai mare de mâncăruri locale și internaționale. Vinurile pot fi proaspete și ușoare sau robuste și complexe, dar sunt vinuri create întotdeauna cu gândul la mâncare. Desigur, există excepții, ca minunatele vinuri aperitiv, dar chiar și acestea se potrivesc excelent cu anumite mâncăruri specifice.
Daca aveti pofta de pizza, hamburgeri, mancaruri din carne de vita in sos usor sau chiar de o friptura de ton, vinurile rosii proaspete si usoare, indiferent de soi, se potrivesc foarte bine cu toate cele de mai sus. In special vara, acestea se pot alatura cu usurinta unui gratar dar, in acest caz, este mai bine sa fie racite inainte.

Daca masa dumneavoastra include friptura de vita, friptura de miel, carne la gratar, fripturi sau burgeri la gratar, atunci o alegere excelenta sunt vinurile rosii corpolente din soiul Agiorgitiko si mai ales din Agiorgitiko trecut prin butoi.
Vinurile rosii cu structura tanica si aciditate, precum cele din soiul Xinomavro sau din amestec cu Xinomavro, sunt o potrivire perfecta pentru carnea grasa (in special miel) sau pentru fripturi de vita la gratar, vanat si desigur branza maturata grasa.

Atunci cand vorbim despre aperitive, salate, paste, orez, risotto, peste prajit sau carne usoara, vorbim in special despre vinuri rose, cele mai multe dintre ele fiind proaspete si fructate. Daca avem pe masa fructe de mare prajite (precum calamari sau caracatita), peste mic prajit sau la gratar, chiar si rosii si ardei umpluti cu orez sau legume prajite, ca vinete si dovlecei, atunci alegerea cea mai buna este un vin rose din soiul Agiorgitiko.
Pentru legume la gratar, mezeluri, mancare mexicana picanta sau mancaruri asiatice condimentate, vinurile rose ideale sunt cele din soiul Xinomavro.

Salatele verzi, in special cele cu dressing de lamaie, branza alba proaspata sau maturata, pastele cu fructe de mare, pestele la gratar, stridiile, calamari si caracatita la gratar sau chiar supele cu taitei si orice fel de carne alba (pui, curcan, porc) se potrivesc cu vinurile usoare, aromatice, cu aciditate medie sau mare, precum cele din soiurile Moschofilero sau Roditis. Roditis, mai ales, se poate asocia excelent cu peste mic la gratar, risotto cu fructe de mare si o salata Niçoise gustoasa.

Vinurile albe robuste din soiul Assyrtiko (in principal din Santorini sau Macedonia) sunt mai mult decat excelente cu peste la gratar, fript sau prajit si cu orice fel de fructe de mare. Aceste vinuri vor fi potrivite si alaturi de feluri ca falafel sau hummus.
Vinurile Assyrtiko din butoi creeaza o combinatie foarte interesanta si incitanta cu mancarea indiana, precum pui Tandoori, cu majoritatea mancarurilor din bucataria asiatica si sunt mai mult decat perfecte alaturi de o supa de linte gustoasa.
Daca preferati pastele picante (Arrabiata) sau pizza picanta (ca Diavolo), un vin alb bun din soiul Malagouzia va face o combinatie minunata. In acelasi timp, nu va refuza nici mancaruri cu fructe de mare, precum midii sau o salata buna cu crab.
Toate cele de mai sus se refera la vinuri seci sau demi-seci, rosii, rose si albe.
De obicei, atunci cand vorbim despre vinuri dulci vorbim despre asocierea acestora cu deserturi si nu cu mancare. Dar daca deschideti o sticla de vin dulce din soiul Muscat (din Samos, Limnos, Rhodos sau Patra) alaturi de un platou cu branza Roquefort sau o alta branza albastra, precum Stilton, veti avea o surpriza placuta. Pentru o surpriza si mai mare, deschideti o sticla de Vinsanto din Santorini cand veti servi la masa friptura de carne umpluta cu fructe, cum ar fi porc umplut cu mere sau cu prune. Atunci vorbim despre o asociere perfecta.
Bon appétit!
Post a Comment