NewGreekWine.ro

BlogDespre vinuriCategorii de vin

Categorii de vin

În conformitate cu legislația Uniunii Europene, vinurile se disting în Vinuri cu Denumire de Origine Controlată și Vinuri de Masă.

Vinuri cu Denumire de Origine Controlată

Denumirea de origine reprezintă numele geografic al unui zone, atunci când se utilizează ca denumire comercială pentru un produs. Potrivit legislației internaționale, acest produs specific trebuie să provină din zona al cărui nume îl poartă, iar caracterul său trebuie să fie datorat unor factori naturali (eco-sistem) și tehnici (tehnologia de producție) aplicați acestui domeniu.

Prin urmare, un vin îmbuteliat apărut pe piață cu Denumire de Origine:

  • provine dintr-o zona determinata de viticultura, a carei denumire este mentionata pe eticheta si in arealul careia sunt cultivate soiurile de struguri din care se obtine,
  • este produs din unul sau mai multe soiuri selecte de struguri, intotdeauna aceleasi, care sunt perfect adaptate la conditiile de sol si meteorologice ale zonei,
  • viile in care sunt cultivati strugurii sunt de randament scazut, dar de inalta calitate,
  • productia se bazeaza pe tehnicile traditionale de vinificatie din zona, adaptate la cerintele tehnologiei moderne,
  • se maturizeaza si invecheste in conditii speciale,
  • are anumite caracteristici de gust si personalitate, care depind de eco-sistem.

Vinurile grecesti cu denumire de origine controlata provin din zone viticole cu o dinamica calitativa ridicata si sunt, prin urmare, caracterizate -conform Legislatiei UE – ca V.Q.P.R.D. (de la initialele din limba franceza Vin de Qualite Produit de Region Determinee).

Ele se disting in Vinuri de calitate superioara (Vs) si Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC).

In Grecia, exista 27 denumiri de origine controlata, din care 19 sunt vinuri de calitate superioara si restul sunt cu denumire de origine controlata.

Vinuri de masa

Ele se disting in 3 categorii: Vinuri Regionale, Vinuri cu Denumire Traditionala si Vinuri de Marca.

Vinurile Regionale constituie o punte de legatura intre vinurile de masa si denumirea de vinuri cu indicatie geografica. Categoria se refera la vinuri care poarta o indicatie despre originea lor geografica si corespund unor termeni de productie, referindu-se la soiurile de struguri din care provin, metodele de vinificatie, taria minima alcoolica si caracteristicile lor de degustare.

Vinurile cu Denumire Traditionala sunt fabricate in conformitate cu metodele traditionale ale unei zone sau tari. Acestea sunt vinurile al caror nume este utilizat exclusiv si in mod traditional pentru caracterizarea produselor provenind dintr-o singura tara sau dintr-o singura zona din tara. Un exemplu de vin cu denumire traditionala este Retsina. Astazi, termenul de „Retsina” este utilizat exclusiv pentru vinurile seci, grecesti, care sunt produse cu metoda traditionala de a adauga rasina de pin in must. Verdea, un vin dulce, alb, produs pe insula Zakyntos, se incadreaza in aceeasi categorie, de asemenea.

Restul de vinuri imbuteliate gasite pe piata fac parte din categoria de vinuri de marca, adica vinurile care sunt distribuite sub diverse denumiri comerciale.

Vinuri vechi

Caracterul anumitor vinuri este imbunatatit semnificativ odata cu invechirea lor, in timp ce se maturizeaza in butoaie sau raman in sticlele lor. Legislatia a impus indicatii speciale, in functie de categoria din care fac parte, precum si timpul si modul in care acestea invechesc.

Vinurile cu denumire de origine sunt etichetate legal cu indicatiile Reserve si Grande Reserve. Indicatia Reserve se refera la vinuri albe maturate 1 an si vinuri rosii maturate 2 ani. In mod corespunzator, vinurile numite Grande Reserve se refera la vinuri albe maturate 2 ani (din care 1 in butoaie si 6 luni in sticle) si vinuri rosii maturate 4 ani (din care 18 luni in butoaie si 18 luni in sticle).

In ceea ce priveste vinurile de masa, putem gasi indicatia Cava referitoare la durata maturarii lor: 2 ani pentru vinuri albe (din care 6 luni in butoaie si alte 6 luni in sticle) si 3 ani pentru vinurile rosii (din care 1 in butoaie si 2 in sticle).

Indicatii speciale

Numai vinurile etichetate ca „Denumire de Origine” si „Vin Regional” pot utiliza indicatiile Ampelon (Podgorie), Ktima (Domeniu sau Crama), Pirgos (Chateau), Monastiri (Manastirea), Villa sau Arhondiko (Casa), atata timp cat vinul este produs din struguri provenind din acea vie si vinificatia a avut loc in zona respectiva.

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Greek Wine - taste of Greece - Selecție de vinurile grecești pentru toate momentele tale speciale