Descriere
Comentarii generale : | Fondată în 1903, proprietatea Argyros este situată pe insula Santorini, renumită pentru vița de vie spiralată și pentru bisericile albe. în anul 1950, podgoriile Argyros au fost moștenite de către fiului fondatorului, care a triplat terenul de la 5 la 15 hectare. Yiannis Argyros, a treia generație, care a preluat afacerea în 1974, a început să privească dincolo de piața locală. Astăzi, Mathew Argyros, a patra generație de vinificatori din familie, continuă moștenirea tatălui său, făcând vinuri legendare din Asyrtiko și alte soiuri indigene din Santorini, folosind tehnici tradiționale. Podgorile sunt situate în Episkopi și Pyrgos, locații excelente pentru Assyrtiko. Podgoriile variază de la 30 la peste 240 de ani și sunt cultivate în formă de coș și o tehnică tradițională numită „kouloura”. Pământul anorganic al insulei Santorini este natural imun la Phylloxera și mulți alți dăunători de vie, reducând nevoia de erbicide sintetice și pesticide. Estate Argyros practică viticultura durabilă, folosindu-se must de struguri compostat ca îngrășământ și viile arate cu ajutorul măgarilor. |
Soi struguri: | Assyrtiko |
Tip: | Vin alb sec |
Categorie: | Denumire de Origine Protejată „Santorini” |
Caracteristici: | „Cuvee Palatia”, sau pe numele său complet „The Palaces of Monsignori” (Palatele Monsignori), își trage denumirea din zona unde trăiau Monsignori și reprezintă noul vin al Domeniului Argyros. Este un vin monovarietal din soiul Assyrtiko, care se alătură gamei deja consacrate de vinuri Cuvee (Monsignori, Evdemon, Gerontampelo), având un dublu obiectiv: pe de o parte, să împingă la extrem potențialul terroir-ului din Santorini, iar pe de altă parte, să evidențieze diversitatea diferitelor parcele de viță-de-vie de pe insulă. „Cuvee Palatia” s-a aflat timp de un deceniu sub lupa echipei de la Domeniul Argyros, iar îmbutelierea finală este rezultatul unui studiu sistematic al solului și condițiilor din Santorini. Mai exact, acest vin este un mozaic complex rezultat din 7 vii de excepție, cultivate de mulți ani de familia Argyros: Kavalieros, Louros, Ftelos, Vassalia, Kamarades, Agios Ioannis și Kastanas. Șapte podgorii situate în locații diferite, care surprinzător, se reunesc sub același numitor comun: generozitate și eleganță. „Cuvee Palatia” are tipicele note vulcanice ale Santorini-ului, cu o mineralitate cenușie ce amintește de piatra de cremene cioplită, împletită cu note florale delicate precum iasomie, dar și ierburi mediteraneene, cum ar fi sarul (savory) și frunzele de capere. În gură, vinul are o „atac elegant” – cu o aciditate ridicată și tăioasă, specifică soiului Assyrtiko, un corp plin și un postgust foarte lung și sărat, rezultat al proximitații viilor față de Marea Egee. |
Vinificație: | Vârsta medie a viței-de-vie este de 120-180 de ani. Protocolul de cultivare urmează standardele înalte stabilite încă din 1903, în conformitate cu moștenirea și istoria domeniului Argyros. Se pune accent pe muncă manuală intensă în condiții climatice extreme și o recoltare extrem de selectivă, pentru ca doar cei mai buni struguri să ajungă în cramă. Urmează fermentația în tancuri din oțel inoxidabil, inițial cu drojdii indigene, pentru a păstra caracterul pur și cristalin al Santorini. Apoi vinul stă pe drojdiile fine timp de 9 luni, cu batonnage regulat. Rezultatul este un vin remarcabil, care oferă totodată o expresie diferită față de celelalte vinuri din gama Cuvee. Acesta este, de altfel, scopul întregii game: reflectarea diversității terroir-ului din Santorini. Astfel, alături de finețea structurată a „Cuvee Monsignori”, puterea „Cuvee Evdemon” și floraliatea „Cuvee Gerontampelo”, vine acum o expresie mai delicată: „Cuvee Palatia”. |
Alcool: | 14.5%vol |
Asociere culinară: | Pește gras, stridii, fructe de mare, carne de pasăre, carne de porc, miel, brânză, fava, roșii. Temperatura optima de servire 10-12°C. |