NewGreekWine.ro

BlogVinurile și mâncareaVinul și dulciurile

Vinul și dulciurile

Din timpuri străvechi, producătorii de vinuri erau fermecați de gustul dulce al vinurilor dulci. Desigur, personalitatea și gustul fiecărui vin dulce este rezultatul unor tehnici foarte speciale folosite în timpul vinificației, care este diferită față de orice altă categorie de vin.

Pentru ca un vin sa fie in categoria vinurilor dulci, acesta trebuie sa aiba minim 45 de grame de zahar per litru. In principal, exista trei modalitati de vinificare a vinurilor dulci, iar diferenta principala este data de faptul daca se adauga sau nu alcool in timpul procedurii.

Principalele categorii de vinuri dulci grecesti sunt urmatoarele:

  • Muscat Samos – acestea sunt vinuri din soiul Muscat si pot fi produse cu oricare dintre cele trei metode de productie. Se potrivesc excelent cu branza cu mucegai albastru, ciocolata si dulciuri cu nuci si citrice.
  • Vinsanto – se produce exclusiv in Santorini din soiurile Assyrtiko, Aidani si Athiri. Numele provine, dupa unele pareri, de la Vin siSanto, insemnand Vin din Santorini sau Vin Sfant. Acestea sunt vinuri cu un excelent echilibru gustativ, cu parfum de fructe uscate, miere si nuci uscate si au o aciditate minunata care se pastreaza chiar si dupa cateva zeci de ani. In mod ideal, se asociaza cu dulciuri cu ciocolata, fructe uscate, dar este la fel de bun si cu branzeturi cu arome foarte puternice.
  • Mavrodaphne – aceste vinuri se bazeaza pe soiul Mavrodaphne din NV Peloponezului (Patra) si din cateva insule din Ionio. Produce vinuri specializate pentru invechire, cu o culoare inchisa, rubinie si cu arome de vanilie, cirese si ciocolata. Mavrodaphne se asociaza excelent cu deserturi pe baza de fructe rosii, cu branza cu arome puternice.
  • Muscat Rio Patras – cea mai usoara varianta de Muscat, cu arome de flori si fructe. Domina aromele de piersica, pepene galben si portocale. Se potriveste cu deserturi pe baza de fructe.
  • Muscat de Limnos – soiul Muscat de Alexandria, care este diferit de Muscat de Samos si Patras. Produce vinurile dulci din Insula Limnos, cu arome de struguri proaspeti, aciditate ridicata si prospetime.

Vinurile albe dulci tinere sunt servite intre 8-10°C iar cele mature, rosii sau albe, sunt cel mai bine servite la temperaturi intre 11-14°C. Chiar daca sunt in principal vinuri de desert, ele pot fi combinate si cu alte tipuri de mancare, cum ar fi fructe, branza si mai ales cu feluri cu gusturi dulci, precum porc cu prune sau rata cu sos de portocale. Unele branzeturi cu gust puternic, precum Roquefort, fac o combinatie foarte interesanta cu vinul dulce. Unele dintre ele pot fi asociate si cu ciocolata.

Pentru servirea vinului dulce este recomandat sa alegem pahare in forma de lalea, pentru a da aromei posibilitatea sa se dezvolte.

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Greek Wine Urmărește-ne pe
X