NewGreekWine.ro

BlogSoiuri de struguri greceștiSoiuri de struguri din Grecia

Soiuri de struguri din Grecia

În zona Greciei, în afară de soiurile cunoscute internațional, există mai mult de 620 de soiuri locale. Dintre acestea, cele mai importante sunt următoarele (în ordine alfabetică):

Agiorgitiko

Strugurele notabil si cel mai cautat din Peloponez. Produce vinuri cu o frumoasa culoare rosu inchis si un gust catifelat bogat. Vinurile tinere din Agiorgitiko au un nas fructat si, daca sunt maturate in butoi, dezvaluie un buchet bogat si corpolenta.

Aidani

Strugure alb cu arome de flori, cultivat mai ales in Santorini si insulele din Marea Egee.

Amorgiano (sau Mandilaria)

Strugure rosu des intalnit in insulele din Marea Egee si Creta. De obicei, este vinificat impreuna cu alte soiuri, care ii imblanzesc caracterul dificil si adauga finete aromelor sale de pamant.

Assyrtiko

Cel mai bun soi de struguri albi din Grecia si strugurele cel mai important din Santorini. A fost cultivat cu succes in Macedonia si Peloponez, iar incepand cu luna februarie 2012 este singurul soi grecesc de struguri cultivat in afara Greciei (Australia). Are un nivel ridicat de aciditate chiar si cand este la maturitate deplina. Vinurile au un gust fructat si exista in mai multe stiluri.

Athiri

Este un strugure alb distribuit pe scara larga in insulele din Marea Egee de sud si Halkidiki. Vinurile sale au o aroma delicata de lamaie si un gust bogat. Deseori acesta este amestecat cu Assyrtiko, Vilana sau Ladikino pentru a crea unele dintre cele mai interesante vinuri albe. Este utilizat ca varietal 100% varietal la producerea celui mai bun Retsina.

Avgoustiatis

Strugure rosu originar din insula Zakynthos si coasta Peloponeza.

Debina

Acest strugure alb din Epirus prezinta un potential mare pentru productia de vinuri proaspete, seci si vinuri spumante. Produce vinuri cu prospetime si arome fructate.

Kotsifali

Un soi de struguri rosii din Creta din care se produc vinuri cu un continut ridicat de alcool, moi si condimentate. Din cauza dulcetei si lipsei unei culori puternice, este deseori combinat cu Mandilaria.

Kidonitsa

Unul din soiurile rare din Peloponez, cu o aroma distincta, asemanatoare cu gemul de gutui.

Lagorthi

Este o varietate extrem de promitatoare localizata in Peloponez si Insulele Ionice, care nu este cultivata la scara larga. Strugurii sai au o aroma fructata si aciditate vioaie.

Liatiko

Exclusiv din Creta si unul dintre soiurile cele mai vechi din Grecia. Strugurii sai au un caracter de calitate cand sunt la maturitate. A reprezentat baza pentru faimosul vin dulce Malvazia din era Bizantina.

Limnio

Acest strugure rosu este un soi vechi indigen Insulei Limnos (mentionat de Homer si Herodot). Produce o culoare profunda, cu arome distincte de varietal.

Mavrotragano

Soi rosu din Santorini care produce vinuri cu caaracter si intensitate.

Mavroudi

O familie mare de struguri din diferite parti ale Greciei. Caracteristica lor comuna este data de culoarea neagra a pielitei. Un strugure cu tanini si care se matureaza bine in butoi.

Moschofilero (sau Moshofilero)

Cultivat in Peloponez pentru a produce vinuri albe cu arome intense si distincte de Muscat, rose, menta si lamaie. Moschofilero are multe asemanari cu soiul Traminer si mai ales cu soiul german Gerwutztraminer.

Malagouzia

Un soi alb rafinat care produce vinuri bogate si aromatice. Creeaza multe vinuri albe populare pe piata greceasca.

Mavrodaphne (sau Mavrodafni)

Faimosul strugure aromatic cultivat in Peloponez si Cefalonia. Cei mai multi struguri mavrodaphne sunt utilizati pentru producerea de vin rosu dulce, maturat si cu clasificari ridicate purtand acelasi nume.

Moschato

O familie mare si cunoscuta de struguri (Muscat) cultivata in aproape toate tarile producatoare de vinuri. Moschato produce o mare varietate de vinuri, de la vinuri dulci, maturate, la vinuri spumante, fructate si proaspete, cu aroma impresionanta. Moschato produce unele dintre cele mai bune vinuri dulci din Grecia (Insula Samos).

Negoska

Provenind din Macedonia (Goumenissa) si adesea amestecat cu Xinomavro, ajuta la scaderea aciditatii si a taninurilor din acesta.

Plito

Soi indigen din Creta, da un usor gust de lamaie.

Robola

Strugure alb – unul dintre cele mai elegante soiuri din Grecia. Este cultivat mai ales in insulele din Cefalonia si in Grecia Centrala, produce vinuri proaspete cu un gust de lamaie. Este caracterizat de o aroma bogata.

Roditis

Pielita boabelor de struguri este alba sau rosu deschis. In ciuda faptului ca este unul dintre cele mai comune soiuri din Grecia, este produs cu foarte mare grija. Vinurile obtinute sunt usoare si usor de baut, cu un gust fructat placut.

Savatiano

Datorita gustului sau usor a fost folosit in special in producerea de Retsina. Este unul dintre strugurii cei mai larg raspanditi in Attica si in Grecia Centrala.

Vidiano

Varietate alba din Creta, cu rezultatele cele mai bune atunci cand este cultivat la altitudini mari. O multime de oenologi cred ca Vidiano va fi urmatorul ‘Assyrtiko’ din Grecia.

Vilana

Soi vechi din Creta, identificat prin gustul placut, cu nuante florale.

Xinomavro

Cel mai raspandit soi rosu din Macedonia si Tracia. Strugurii sai au un gust foarte acid. Este unul dintre cele mai bune trei soiuri din Grecia (impreuna cu Assyrtiko si Agiorgitiko) foarte apreciate in ultimul timp de catre criticii internationali, care sunt de parere ca acest soi specific va deveni soiul numarul unu din Grecia.

In afara de soiurile bine-cunoscute de mai sus, in Grecia mai sunt cultivate si altele, cu mare success. Printre acestea sunt:

Krasato, Sideritis, Tsaousi, Messenikola, Sikiotis, Vertzami etc.

* Cele mai multe dintre informatiile de mai sus au fost preluate de la Federatia Greceasca a Vinului.

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Greek Wine Urmărește-ne pe
X