Descriere
Comentarii generale: | Domeniul Kir-Yianni a fost fondat în anul 1977 de catre Yiannis Boutaris, una dintre figurile legendare ale industriei vinului din Grecia. El a decis atunci să se separe de Boutari Wine Group, companie înființată de bunicul său în 1879. Astăzi, Stellios Boutari, care reprezintă a cincea generație de vinificatori a familiei, conduce Domeniul Kir-Yianni către o nouă etapă, aplicând principiile filosofiei Kir-Yianni: inovație, respect pentru tradiție, pentru vin – de la strugure până când ajunge în sticlă – și pentru consumatorul final. |
Soi struguri: | Xinomavro, Merlot, Syrah |
Tip: | Vin roșu sec |
Categorie: | Indicație Geografică Protejată „Imathia” |
Caracteristici: | Yianakochori Hills este realizat din cei mai buni struguri ai domeniului din Naoussa. Are arome complexe de fructe roșii, peste care apar tonuri de cafea, cacao, coajă de pâine și vanilie, provenite de la maturarea în stejar. Taninuri discrete, aciditate placută și final lung, în care apar elegante note pământii. Potențial de învechire 10-15 ani. |
Vinificatie: | Strugurii sunt culeși manual și sortați înainte de a intra în vinificare. Are loc desciorchinarea însă nu și presarea strugurilor, pentru că scopul producătorului este acela de a crește profilul aromatic al vinului După 3-4 zile de macerație peliculară la rece (10-12°C), fiecare soi este fermentat separat, la temperaturi de 26-27°C. Fermentația malolactică are loc tot în inox, însă la început de ianuarie fiecare soi este pus la maturat în lemn. Asamblajul final se realizează după 6 luni de maturare, produsul finit fiind transferat apoi în butoaie de lemn de 225 și 500 de litri pentru înca 8 luni. Vinul este îmbuteliat nefiltrat și mai petrece șase luni în cramă înainte de a fi pus în vânzare.
Maturarea se face 14 luni în butoaie de 225 și 500 litri si 6-8 luni în sticlă, înainte de lansare. |
Alte informații: | Viile, situate la altitudini cuprinse între 230 și 320 m, au expunere sud-estică. Domeniul este divizat în 30 de parcele distincte cu mesoclimat diferit, in funcție de orientarea, înclinarea și tipul de sol. Solurile sunt aluvionare, cu diferite proporții de nisip, argilă și humus, astfel că sunt lucrate fiecare în mod distinct. Iernile și verile sunt umede, însă verile sunt extrem de uscate, astfel că viile sunt dotate cu sistem de irigare. Densitatea plantație variază între 3500 și 4000 de plante pe hectar, iar producția de struguri pe plantă nu depășește 2,5 kg. Strugurii folosiți pentru Yianakohori Hills provin de pe parcele cu soluri ușoare, boltă înaltă, rezervă bogată de apă și producție redusă. |
Alcool: | 14.5%vol. |
Asociere culinara: | Preparate pe bază de carne, vită, miel, paste cu sos roșu sau brânzeturi galbene. |
Premii: | 2018 Decanter World Wine Awards, 91p, Medalie de Argint 2018 Thessaloniki Wine Competition, Medalie de Argint 2017 TEXSOM International Wine Awards, Medalie de Aur 2016 Balkan International Wine Competition, Medalie de Bronz 2016 International Wine & Spirit Competition (IWSC), Medalie de Argint |