Descriere
Comentarii generale: | Încă de la primele sale vinuri, Apostolos Thymiopoulos a fost văzut ca o mare speranță . Acum este deja un nume cunoscut in lumea vinului. Iar dacă îi guști vinurile, întelegi de ce. Tatăl său obișnuia să vândă strugurii produși pe proprietate, dar asta până când Apostolos a terminat studiile de oenologie la Universitatea din Atena. Pentru ca, imediat dupa aceea, el a început să creeze vinuri cu strugurii familiei. Prima vinificare a avut loc în 2003. Apostolos a făcut un singur vin, Earth & Sky. 95 % din productia respectiva a mers la export! Astăzi, domeniul situat în Trilofos, în sudul regiunii Naoussa, practică viticultura biodinamică pe diferite tipuri de soluri, în care regăsim fie șisturi, fie marmură roșie sau granit. Deși mulți dintre vecinii săi au sisteme de irigare, Thymiopoulos nu foloseste acest procedeu. Aceasta pentru a permite strugurilor să acumuleze mai multe taninuri, chiar dacă soiul nu se poate plânge de lipsa acestora și a compușilor fenolici. |
Soi struguri: | Xinomavro |
Tip: | Vin roșu sec |
Categorie: | Denumire de Origine Protejată „Naoussa” |
Caracteristici: | Arome complexe de căpșuni proaspete și mure, pastă de măsline, ierburi, cafea și o componentă vegetală elegantă. Aciditate vie, corp plin, rotund și final lung, complex, dominat de tuse de căpșune și ciuperci. Potențial de învechire 15+ |
Vinificație: | Culeși manual, strugurii sunt desciorchinați în proporție de 75%, apoi are loc o macerație de 18 zile. Fermentația alcoolică începe cu drojdii sălbatice și este atent controlata. După fermentația malolactică, vinul este tras în butoaie de 500 de litri, unde rămâne un an pentru maturare. Îmbuteliat nefiltrat. |
Alte informații: | Plantații biodinamice la altitudii ridicate în Fytia și plantații mai „calde”, la altitudini mai joase, lângă Trilofos.
Vârsta viilor între 25 și 35 de ani, agricultură sustenabilă, biodinamică. |
Alcool: | 12,5% vol |
pH: | 3.51 |
Asociere culinară: | Perfect cu miel, organe, carne roșie, tocană, friptură la grătar, cârnați, coq au vin, brânza Gouda sau Cheddar, maturate. |