Descriere
Comentarii generale: | Un vin roșu puternic pentru momente speciale. Un vin Xinomavro foarte bun, amestecat cu soiul Syrah, cu caracter picant și echilibru excelent. |
Soi struguri: | Xinomavro, Syrah, 87/13 |
Tip: | Vin roșu sec |
Categorie: | Indicație Geografică Protejată „Imathia” |
Caracteristici: | Culoare roșu închis, aproape albastru, foarte diferit de vinurile Xinomavro tradiționale. Pe nas buchetul constă din fructe negre coapte, prune, țigări de foi, ciocolată neagră, tutun auriu, piper. Pe palat se obține o aromă de tanini bine construiți, înrădăcinați într-un strat dens de fructe coapte. Un vin corpolent, bogat în tanini copți, cu aciditate bună, echilibrat de conținutul destul de ridicat de alcool. O nouă versiune a soiului Xinomavro, expresie a podgoriei din care provine. Producție: 8.883 st Potential de învechire: 10-12 ani |
Vinificație: | Strugurii sunt culeși manual și sortați pe o bandă transportoare înainte de a fi zdrobiți. După o perioadă de pre-fermentație de 7 zile în care sunt ținuți la rece la 12°C și are loc primul amestec de Syrah și Xinomavro, mustul suferă o vinificație de 20 de zile la temperatură controlată. Temperaturile de fermentație și de post-fermentație sunt între 28-30°C. Aproximativ 40% din vin fermentează în rezervoare deschise, cu pigeage. Aproape toate cuvele sunt presate la mijlocul fermentației și vinul își termină fermentația malolactică în butoaie noi de stejar. După primele 6 luni, procentajul de stejar nou scade la 20%. Vinul este filtrat foarte ușor. |
Alte informații: | Podgoria Yianakohori are expunere către sud-est și se află la altitudini între 280-330 m. Podgoria este împărțită într-un mozaic de 33 de loturi de vie cu microclimat diferit în funcție de expunere, orientare, panta, tipul de sol, densitatea, vârstă și tipul butașilor. Căderile de precipitații sunt abundente în timpul lunilor de iarnă, dar verile sunt atât de aride încât este nevoie de irigație pentru a suplini lipsa de apă. Densitatea viței-de-vie este între 3.500 si 4.000 la hectar, iar randamentul mediu este mentinut sub 2.5 kg pe butaș. Aproximativ 5% din podgorie este ocupată cu soiuri rare, internaționale și autohtone, în scopuri experimentale. Strugurii pentru Diaporos sunt adusi din „inima” lotului #5 din podgoria Yianakohori, situat lângă un mic lac, caracteristic podgoriei Kir-Yianni. Terenul are o înclinație de 20%, solul este argilos, cu un pH ridicat, potrivit producției unui soi Xinomavro corpolent. Producția medie din acest lot nu depășeste 650 kg/ha. Ciorchinii sunt întotdeauna liberi, cu boabe foarte mici și adesea, ca în 2005, complet lipsiți de semințe. |
Alcool: | 14 % vol. |
pH: | 3.34 |
Aciditate titrabilă: | 6.7 g/l |
Zahăr rezidual: | 3.3 g/l |
Asociere culinară: | Un vin bogat, cu arome concentrate, perfect pentru mâncăruri cu arome intense. Este excelent servit cu carne la grătar, vânat și carne roșie cu sosuri de fructe, miel, cascaval maturat. |
Premii: | 2015 Wine Advocate, Robert Parker, 95p 2017 Mundus Vini International Wine Awards, Medalia de Aur 2015 Wine Advocate ,Robert Parker, 94p |