Descriere
Comentarii generale: | In 1894 incepe indelunga cautare a lui Isidoros Arvanitis, un locuitor din Plomari incapatanat si perfectionist, neobosit in cautarea celor mai bune ingrediente pentru a crea reteta perfecta pentru ouzo. Ani mai tarziu, aceasta aroma delicata si bogata, care imbina stilul traditional cu cel modern de distilare, va fi sigilata intr-o sticla traditionala cu dop de pluta. Folosind ingrediente unice combinate in proportiile corecte, Isidoros Arvanitis i-a dat bauturii sale trasaturile pe care si le imaginase. Un gust legat de traditie la fel de clar ca Marea Egee. Gratie acestui echilibru pretios al gustului, Ouzo Plomari a castigat increderea poporului grec si si-a raspandit renumele in intreaga lume, aducand la viata viziunea lui Isidoros Arvanitis. |
Tip: | Ouzo (distilat 100%) |
Categorie: | Denumire de Origine Protejata „Plomari” |
Producator: | Isidoros Arvanitis SA |
Caracteristici: | Gust si aroma distincte de anason.
Contine apa din Raul Sedountas, anason Lisvorio, chimen din Evia, scortisoara, nucsoara, extract de mastic din Chios, diverse alte ierburi si sare de la Kalloni Lesvos. |
Proces distilare: | Procesul de distilare este un adevarat ritual si, intr-o mare masura, este responsabil pentru crearea aromei ideale. Fiecare distilare dureaza noua ore deoarece, dupa cum se spune: „cu cat dureaza mai mult, cu atat este mai buna distilarea”. Distilarea incepe prin fierberea lichidului. Aburul rezultat este captat si racit. Lichidul condensat este apoi colectat intr-un recipient mare. Distilarea continua in distilatoare de cupru facute manual, cazane (amvikes), singurele mijloace adecvate de productie. „Capul” si „coada” bauturii obtinute dupa procesul de distilare – prima si ultima parte a distilarii – sunt eliminate, ramanand doar partea principala, care este cea mai buna si mai gustoasa. Inainte sa fie imbuteliat, extractul este diluat cu apa curata din Raul Sedountas, pentru ca ouzo sa atinga concentratia alcoolica dorita. In cele din urma, este imbuteliat, ambalat si depozitat, folosindu-se cele mai moderne echipamente. Astfel, prin acest proces de productie special, si cu reteta deosebita a lui Isidoros, Ouzo de Plomari Isidoros Arvanitis se distinge prin gustul traditional si aroma sa unica. |
Alcool: | 40% vol |
Asociere culinara: | „Ritualul ouzo”: beti-l cu prietenii in fata unui platou cu gustari (meze). Ouzo este intotdeauna mai bun cu apa sau gheata, nu sec. Si cel mai bun mod de a-l servi este de a adauga apa inainte de gheata, astfel incat temperatura sa fie redusa treptat si aromele eliberate in mod corespunzator. |