Un ghid pentru vinul grecesc invechit – 06/2018

Acesta este un ghid al invechirii vinurilor grecesti produse din soiuri autohtone.

Assyrtiko si Xinomavro obtin in mod evident partea leului, dar si alte cateva soiuri prezinta un potential solid de a dezvolta complexitate si un caracter multistratificat dupa o anumita invechire la sticla.

Albe

Assyrtiko

Beti vinul Santorini la 6-10 ani dupa recoltare si mergeti chiar mai departe pentru exemple de top. Tinos Assyrtiko pare sa fie cel putin de varsta demna. Assyrtiko din Grecia continentala este mai fructat, iar fereastra de siguranta este de 4-6 ani dupa imbuteliere.

In dilema clasica dintre otelul inoxidabil si stejar, votul meu se indreapta spre stilurile fara stejar.

Moschofilero

Desi am incercat Moschofilero de la jumatatea anilor 90 care a fost foarte interesant, as recomanda sa va bucurati de aceste vinuri intens parfumate in primii 2 ani ai vietii lor, cu cateva exceptii mergand pana la 3-4 ani.

Malagousia

Invechiti exemplele de top pana la 5 ani dupa recolta si consumati stilurile mai imediate in primii 2-3 ani.

Savatiano

Beti vinurile de baza in primii 1-2 ani, si tineti-le in pivnita pe cele din vite de vie din Attica cu randament scazut, pana la 6-8 ani. Veti fi uimiti de caracterul mieros, cu gust de nuca, asemanator cu Semillon si textura minunata.

Robola

Bucurati-va de aceasta varietate proaspata in devenire, in primii 3 ani de viata.

Vidiano

Inca neexplorat intr-o mare masura, dar cele mai bune exemple arata un potential puternic de invechire intre 3-5 ani dupa recolta.

Rosu sec

Agiorgitiko

Vinuri Nemea fructate 1-3 ani iar cele structurate serios pana la 10-12 ani.

Mavrodaphne

Acesta este un soi foarte promitator. In general, va puteti bucura de el atunci cand este tanar, dar exemple de top din Achaia si Cephalonia merg pana la 6-8 ani.

Xinomavro

Pentru Naoussa as sugera sa incepeti sa le beti la 4 pana la 6 ani dupa recolta si sa obtineti placerea maxima dupa 10 - 15 ani.

Exemplele de top ar putea depasi doua decenii. Vinuri mai rafinate din Amyndeon pot fi savurate mai tinere si invechite pana la 8 ani.

Vinurile Rapsani si Goumenissa se afla pe aceeasi pista cu Amyndeon.

Yiannis Karakasis MW

Sursa: https://www.karakasis.mw/guide-how-greek-varieties-age