Turism viticol in tara lui Bachus, 12/2014

Este sezonul pentru excursii care combina afacerile cu placerea la podgorii si crame, acum ca recolta s-a incheiat iar producatorii ne pot indruma. Acum este, probabil, cel mai bun moment pentru plimbari prin fabricile de vin, pentru ca cele mai multe au terminat de recoltat. Relaxati si calmi, precum un razboinic dupa lupta, producatorii de vinuri sunt gata sa va ureze bun venit, sa va indrume si sa va introduca in secretele vinului si ale producerii de vin.

Sansa si adoptarea legii turismului viticol in luna iulie, deschid usile pentru facilitatile potrivite pentru cei care doresc sa lucreze sau sa se bucure de excursii despre vin. Exista mai multe fabrici de vin pe care le puteti vizita si care ofera aceasta posibilitate. Va sugeram cateva care ofera trasee deosebite in zona lor, unele dintre care ofera nu numai calatorii despre vin, dar si unele cu puncte de interes culinare si turistice.

Puteti incepe din Attica de la cele mai apropiate domenii care se viziteaza, cum ar fi Papagiannakos si Markos. Putin mai departe, in Evia, aproape de Halkida, intr-o frumoasa zona numita Lilantio Field, veti gasi Avantis Estate si ii veti putea intalni pe proprietari in persoana.

Avantis Estate.

In zona Kalavryta, intr-un frumos peisaj montan, se afla viile si cramele Oenoforos-Angelos Rouvalis, Tetramythos si Mega Spileo. Incercati-le vinurile -sunt robuste, mature si parfumate- si, daca va doriti, aveti optiunea de a merge la Vouraikos in apropierea Lacului Tsivlos sa schiati, dar si in functie de vreme.

Oenoforos.

Aproape de celebrul Nemea, Semeli domina regiunea cu o fabrica de vin contemporana, cu crame si beciuri deosebite, precum si cu camere cu toate facilitatile care sunt gata sa va pimeasca daca doriti sa ramaneti cateva zile.

Semeli.

Un mic paradis va asteapta chiar langa Pylos: Domaine Mercouri -printre vita de vie si maslini se afla una dintre cele mai pitoresti si linistite crame din tara.

Puteti combina vizita dumneavoastra cu excursii la unicele „kastropoleis" din zona, la muntii Arcadia si la Domaine Spiropoulos, una dintre cele mai primitoare, serviabile si confortabile podgorii din tara, unde veti gasi oameni unici, seninatate si vin intr-un amestec fascinant, pentru o experienta unica.

Domaine Spiropoulos.

Zona muntoasa, de un verde luxuriant si spectaculoasa a Metsovo produce propriul vin. Acolo puteti face excursii de o frumusete incomparabila in zona extinsa. Terroir-urile unice, cocotate pe muntii salbatici, produc vinuri impresionante, si este si zona in care fabrica de vinuri Katogi Averoff si-a deschis propria pensiune.

Rapsani (Muntele Olimp), este sinonim cu Tsantali si crama situata acolo. Aceasta excursie va fi una speciala, cu mult vin si peisaje grecesti.

Tsantali.

Nu putem uita de Epanomi si de una dintre cele mai bune si mai renumite crame din tara, Domaine Gerovassiliou. Accesibila, cu unul dintre cele mai renumite muzee ale vinului din Europa, dar si cu una dintre cele mai interesante colectii de tirbusoane de vin din lume. Exista, de asemenea, posibilitatea de a face o excursie la Vergina, la descoperirile arheologice si sa vedeti fascinantul Amphipolis.

Domaine Gerovassiliou.

Regiunea Kavala este locul unde isi are casa Domaine Biblia Chora, producatorul unuia dintre cele mai renumite vinuri, pe care l-ati incercat cu siguranta. Este o cladire fermecatoare, simpla si moderna, unde puteti degusta vinuri foarte populare dar si sa va odihniti intr-o pensiune impresionanta.

Domaine Biblia Chora.

Fermecatoarele crame din Naoussa sunt aproape una langa cealalta. In aceste podgorii grecesti rare, la locatia Boutari, veti vedea de unde provine celebrul Xinomavro, unul dintre soiurile locale impresionante, cu vinul sale rosii neimblanzite. Exista posibilitatea, pentru cei interesati, de a schia la Seli Ski Resort, dar si de a merge la Veria, in Edessa, la cascade sau sa faceti o plimbare in jurul lacului Vegoritida.

Boutari.

Source: http://www.thecookbook.gr/article.asp?catid=28572&subid=2&pubid=64098440