PRIMII STRUGURI ASSYRTIKO PLANTATI IN SUA, 08/2014

Podgoria Tryphon la inceputul verii 2008.

Vitele-de-vie Assyrtiko au suportat din cele mai vechi timpuri vanturi puternice, soluri superficiale, veri calde si nopti reci in patria lor din Santorini. O podgorie de mare altitudine (975 metri), cu risc major de inghet, aflata in muntii din Tahoe National Forest din SUA, va aduce acestui soi provocari inca necunoscute.

Incercarea riscanta de a planta Assyrtiko in aceasta locatie aparent improbabila este ideea lui Larry si Dayle Rodenborn, echipa de sot si sotie de la Tryphon Vineyards. Acestia au achizitionat saizeci si patru de vite-de-vie Assyrtiko de la Foundation Plant Services a Universitatii din California, Davis. Aceste vite-de-vie reprezinta primele de acest gen disponibile in mod legal in Statele Unite si, dupa toate probabilitatile, sunt printre primele plantate de catre o casa de vinuri din SUA.

Planul lor initial a fost sa planteze Xinomavro; imi amintesc bine discutand acest lucru cu ei in 2010. Cei doi au sperat sa obtina cateva vite, dar acest lucru s-a dovedit imposibil. Assyrtiko a fost o a doua alegere excelenta si marcheaza prima lor incursiune in vinurile albe.

Cine sunt sotii Rodenborn si ce i-a impins sa incerce sa cultive Assyrtiko intr-un loc atat de riscant?

I: Spuneti-ne cate ceva despre dvs. si despre podgoria dumneavoastra.

R: Larry este pe jumatate grec, mama sa este din Corfu, si din ziua in care am decis sa intram in afacerea cu vin, am stiut ca vrem sa includem in productie mostenirea noastra greceasca. A fost sursa de inspiratie pentru numele podgoriei, este ceva ce luam in considerare in deciziile noastre de a mentine un stil de vinificatie din "lumea veche" si este cu siguranta ceea ce ne motiveaza atunci cand vine vorba de plantarea de vite-de-vie noi. Achizitionarea vinariei a fost un impuls de moment, pentru ca nici unul dintre noi nu avea vreo experienta anterioara in producerea vinului. Larry este fizician si Dayle este asistent social, dar amandoi iubim vinul... si aventura... si provocarile... asa ca am cumparat o vie de munte in urma cu 7 ani si nu am mai privit niciodata inapoi.

I: De ce ati ales sa plantati vite-de-vie Assyrtiko?

R: Avem o poveste de dragoste cu Assyrtiko care porneste din luna noastra de miere in Santorini. Este un strugure care creste bine in soluri superficiale, stancoase, cu putina materie organica, precum solul nostru. De asemenea, este unul dintre cele mai interesante soiuri de struguri albi din lume si ne-am dorit sa fim cei care il aduc in Statele Unite.

I: Cum credeti ca va face fata acest soi in conditiile existente de altitudine mare?

R: Conditiile din via noastra nu sunt prea diferite de cele din Santorini, altitudinea fiind diferenta majora. Avem vanturi puternice, soluri superficiale, veri calde si nopti reci. In practica, altitudinea afecteaza in primul rand taninurile din pielita strugurilor si randamentul, dar ne putem descurca cu ambele. Credem ca Assyrtiko o va duce bine la munte. Altitudinea reprezinta o provocare pentru orice strugure alb din cauza riscului de inghet. Dar este un risc pe care trebuie sa ti-l asumi daca vrei sa cultivi struguri albi la altitudine mare.

I: Saizeci si patru de vite-de-vie nu pare mult - aveti de gand doar sa experimentati pentru moment si, posibil, sa cresteti plantarile mai tarziu?

R: Saizeci si patru de vite-de-vie sunt tot ce am putut obtine de la Foundation Plant Services. Assyrtiko a fost lansat de-abia in acest an si stocul a fost limitat. Speram ca o pepiniera a obtinut restul stocului disponibil, si ca va exista o sursa buna pe viitor. Vom experimenta cu Assyrtiko, dar speram fie sa luam mai multe anul viitor, fie sa incercam sa le inmultim prin butasi. Planul este sa ajungem la cel putin jumatate de acru si le plantam cu radacini proprii. Vitele pe care le-am primit anul acesta nu vor fi puse in pamant pana anul viitor.

I: Daca totul merge bine, cand veti bea primul pahar de Assyrtiko din vitele cultivate pe pamantul dumneavoastra?

R: Vor trece, probabil, trei ani din momentul cand plantam pana cand vom obtine ceva. Nu va asteptati sa vedeti Tryphon Assyrtiko mai devreme de 2018.

In urma cu doar doi ani, a fost anuntat ca Assyrtiko a fost plantat pentru prima data in Australia. La inceputul lunii iulie 2014 bine-cunoscutul scriitor despre vin si jurnalist Jane Faulkner a anuntat pe Twitter ca a degustat vinul rezultat, intr-o premiera mondiala. Sper sincer sa gasesc un anunt similar despre primul Assyrtiko american peste cativa ani.

Vitele tinere de Assyrtiko!

Larry si Dayle Rodenborn, in fata zdrobitorului la crama.

Anul acesta Larry si Dayle incearca metode vechi de fermentare intr-o amfora din teracota.

Primavara rece.

Sursa: http://www.elloinos.com/news/first-assyrtiko-to-be-planted-in-the-us