Primele Recolte: O Retrospectiva Greceasca A Vinului 1984-2007 – 06/2018

Foarte adesea, cand oamenii gusta un vin vechi sunt entuziasmati doar de faptul ca degusta ceva vechi. Ei bine, eu nu cred ca asta e de ajuns! Ceea ce mi se pare important este nu daca un vin a reusit sa supravietuiasca timpului, ci daca aceasta trecere a timpului i-a largit complexitatea aromei, gustului si texturii. Aceasta inseamna ca ar trebui sa fie mai bun decat a fost la punctul de plecare. A reusi sa supravietuiasca si doar sa ramana in viata este un factor care degradeaza un vin, mai degraba decat sa ii manifeste calitatea. Una este sa imbatranim si alta este sa imbatranim cu gratie!

Opinia mea cu privire la felul in care se comporta soiurile grecesti de-a lungul timpului a fost inregistrata in cartea mea online "Podgoriile si vinurile Greciei" ('The Vineyards and Wines of Greece'), dar sunt intotdeauna in cautarea unor exemple mature care sa-mi permita sa explorez si mai mult potentialul lor de invechire. Asadar, am profitat de ocazia unica pe care mi-a oferit-o Asociatia Producatorilor de Vin din Grecia de Nord de a organiza un Masterclass MW care mi-a permis sa descopar primele vinuri (sau cele mai vechi disponibile) din pivnitele lor; un total de 13 vinuri. In total, au fost incluse 11 vinuri rosii si 2 albe, cea mai veche sticla datand din 1984, cand eram inca in liceu, iar cea mai noua fiind din 2007. Fermecator, multe dintre aceste vinuri nu au mai fost prezentate niciodata publicului. Dar ce este o Prima Recolta pentru producator? Sa luam putin in considerare acest lucru, deoarece este un aspect important. Prima recolta este in esenta o calatorie spre necunoscut; o prima incercare, cu toate limitarile sale. Adesea, producatorul nici nu a decis ce stil de vin doreste sa produca si se poate imagina ca know-how-ul din anii 80 sau 90 difera drastic de cel de astazi. Pentru a face atelierul ceva mai interesant, i-am rugat pe cei 50 de participanti sa evalueze starea de invechire a fiecarui vin utilizand urmatoarea scala si sa voteze cu privire la alegerea lor, inainte de a-mi discuta opinia: 1 Invechire slaba 2 Invechire satisfacatoare 3 Invechire buna 4 Invechire excelenta

Rezultatele

Majoritatea participantilor au fost de acord ca 9 dintre vinuri se situeaza intre 2 si 4 pe scara pe care le-am oferit-o, majoritatea vinurilor clasandu-se pe locul 3. Aceasta inseamna ca dezvoltarea vinurilor a fost foarte buna, incepand de la primele recolte, in ciuda restrictiilor pe care le-am mentionat mai sus. Voturile participantilor sunt prezentate in tabelul de mai jos, in timp ce opinia mea personala este data in comentariile scurte pe care le-am inclus la fiecare vin. Nu exista nicio indoiala in mintea mea ca vinurile grecesti rosii (si multe albe, dar numai doua vinuri au fost incluse in gama) se invechesc fantastic intr-o perioada de doua decenii si chiar mai mult, in functie de caracteristicile recoltei, de varietate si de filozofia vinificatiei. Acest lucru, desigur, este, de asemenea, dependent de nivelurile de coacere care au fost cautate in acea epoca. Deoarece "caldura este la zi", prin combinatia incalzirii globale si dorinta de o maturitate fenolica mai mare, pariul va fi de a vedea daca vinurile cu fructe mai coapte si un caracter mai bogat, din ultimii ani, vor face la fel de bine in viitor; discutia ramane deschisa.

Unele dintre ele ...

Averoff Katogi 1985 (prima recolta este 1963, cea mai veche sticla care a supravietuit in crama este din 1969. Din primele vite de Cabernet Sauvignon plantate de Evangelos Averoff in 1958, 10% Merlot & Cab Franc, 11.7% alc.)

Vin impresionant care te face sa gandesti; cu prospetime extraordinara pe nas si armonie sublima pe palatin. Inca are o urma de pirazine. Minunat lucru!

Boutari Grande Reserve 1985 (prima recolta este 1975, 12% alc., pH 3,53, AT 6)

Pamantesc cu miros abundent de trufe. Delicat, cu tensiune si energie si cu taninuri intense.

Gerovassiliou Ktima 1992 En Magnum (12,5% alc.)

Este greu de ghicit ca acesta are 25 de ani si are inca o astfel de fructuozitate si vitalitate. Mure, prune si ciocolata sunt tricotate ca dantela veche in gura.

Kir Yianni Yianakohori 1995 (prima recolta, Xinomavro 60% & Merlot 40%, 13,3% alc., pH 3,41, AT 6)

In forma excelenta, exprimand, de asemenea, ciuperci si un caracter picant, cu multa prospetime si aderenta pe palatin. Ambele soiuri sunt caracteristice.

Tsantali Rapsani 1995 Magnum (a 5-a recolta, 12,5% alc., pH 3,51, AT 5,10, altitudine 250-700 de metri, fermentare in rezervoare de beton deschise, maturare in butoaie de 300 litri 40% noi).

Nas oarecum timid care are nevoie de cel putin o jumatate de ora pentru a se deschide, dar aristocratic si cu multa energie pe palatin. Elegant si complet.

Porto Carras Malagousia 1996 (a treia recolta)

Malagousia sublim care, dupa 22 de ani, inca isi pastreaza caracterul de varietal. Complex, expresiv si cu totul delicios.

Biblia Chora Red Ovilos 2001 (prima recolta, 320 metri altitudine, 13% alcool, pH 3.48, AT 6.6, 16 luni in butoaie noi)

Din primele vite de Cabernet Sauvignon care au fost plantate la poalele muntelui Pangeon, acesta incepe sa isi dezvaluie virtutile, destinat sa ajunga la varf in urmatorii trei ani. Foarte tanar cu un viitor luminos.

Hatzivaritis Goumenissa 2007 (13,5% alc., AT 4,9, Xinomavro 70% si Negoska 30%, podgorie in Filyria)

Tocmai trecut de limita primului deceniu, anul 2007 se arata gata pentru lucruri mari si, in orice caz, gata sa depaseasca usor al doilea deceniu.

Yiannis Karakasis MW

Sursa: https://www.karakasis.mw/first-vintages-greek-wine-retrospective-1984-2007