Prea multa poluare unde locuiti? Uleiul de masline ar putea sa ajute, 10/2014

Expunerea la poluarea atmosferica este cunoscuta ca avand un efect negativ asupra sanatatii. Particulele poluante, un amestec de particule mici si picaturi lichide care include acizi, produse chimice organice, metale si particule de sol sau de praf, sunt asociate cu boli cardiace si pulmonare. Un nou studiu, prezentat la Conferinta Internationala a Asociatiei Americane de Chirurgie Toracica 2014, a aratat ca suplimentarea cu ulei de masline poate contracara unele dintre efectele cardiovasculare negative ale poluarii.

Dr. Haiyan Tong, cercetator in biologie la Agentia pentru Protectia Mediului si autor al studiului, a explicat ca expunerea la particulele atmosferice in suspensie poate duce la disfunctii endoteliale. Endoteliul este format dintr-un grup de celule care marginesc partea interna a vaselor de sange. Cand aceste celule nu functioneaza in mod corespunzator, aceasta poate duce la rigidizarea arterelor si este un factor de risc pentru alte evenimente cardiovasculare. Cercetatorii au vrut sa examineze daca uleiul de masline si uleiul de peste ar reduce acest efect al poluarii, deoarece pareau sa imbunatateasca functia endoteliala in alte studii.

Pentru acest studiu au fost recrutati 42 de femei si barbati sanatosi pentru a primi, o data pe zi, fie 3 grame de ulei de masline (sub forma de supliment), fie 3 grame de ulei de peste sau niciun fel de suplimente, timp de 4 saptamani. Dupa administrarea suplimentelor, participantii au fost expusi la aer filtrat controlat si a doua zi au fost expusi la un mediu inconjurator cu particule materiale concentrate. Cercetatorii au masurat apoi dilatarea mediata de flux a arterei brahiale, care este o metoda neinvaziva cu ultrasunete pentru examinarea functiei endoteliale. Masuratorile au fost efectuate imediat dupa expunerea la particulele materiale si la 20 de ore dupa.

Rezultatele au aratat ca au existat reduceri in dilatarea arterei brahiale - ceea ce ar putea arata disfunctie endoteliala - in grupul de control si in cel cu ulei de peste, dar nu in grupul cu ulei de masline. In plus, o proteina cunoscuta a fi implicata in dizolvarea cheagurilor de sange era crescuta in grupul cu ulei de masline. Cercetatorii au remarcat si ca suplimentarea cu ulei de masline a ameliorat modificari ale markerilor sanguini asociati cu vasoconstrictie si fibrinoliza (un proces care impiedica cresterea cheagurilor de sange), in timp ce suplimentarea cu ulei de peste nu a avut niciun efect asupra functiei endoteliale sau fibrinolizei dupa expunerea la poluare.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca studiul lor a sugerat ca utilizarea de suplimente cu ulei de masline poate proteja impotriva efectelor vasculare adverse ale expunerii la particulele poluante din atmosfera.

Suplimentele sunt adesea folosite in cazul uleiului de peste, cu toate acestea uleiul de masline este cunoscut pentru intensificarea aromelor si texturii alimentelor.

Sursa: http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-news/air-pollution-olive-oil/39748