Muntele Athos - un terroir destinat pentru a inalta spiritul, 04/2014

Descoperite din intamplare, vitele de vie de la Muntele Athos au produs vinuri de calitate inalta, datorita viziunii si talentului lui Evangelos Tsantalis si sustinerii depline a calugarilor de la Manastirea Sf. Pantelimon

Pe masura ce mica ambarcatiune se apropie de poalele Muntelui Athos, imprejurimile minunate care se dezvaluie incanta ochiul. Invaluite de falnicii castani ai padurii, pantele abrupte sunt marcate de 20 de manastiri impozante si de cladirile lor auxiliare; un deliciu arhitectural si spiritual.

Pe drumul de pamant care duce catre manastirea ruseasca Sf. Pantelimon, vite de vie liniare apar prin vegetatie pentru a atrage atentia si a starni interesul.

O furtuna brusca in largul coastei de langa Muntele Athos l-a fortat pe Evangelos Tsantalis sa caute refugiu in manastirea rusa in 1969. Privelistea vitelor de vie vechi, abandonate, din Metoxi nu ii putea scapa lui Tsantalis - una dintre figurile cele mai carismatice din vinificatia greaca si capul uneia dintre cele mai prestigioase familii producatoare de vin din tara.

Si asa a inceput intinerirea terroir-ului de pe Muntele Athos. Din prima zi, a fost clar ca proiectul va fi o investitie costisitoare si consumatoare de timp, dar credinta de nezdruncinat a producatorului in potentialul locului a prevalat. Asa cum afirma Tsantalis cu tarie: "Muntele Athos poate da nastere unor struguri renumiti, prin urmare, unor vinurile renumite".

Dupa doi ani de cercetari intense si cu ajutorul calugarilor manastirii Sf. Pantelimon, au fost cultivate primele 10 hectare cu o selectie de soiuri autohtone de struguri, inclusiv Assyrtiko, Roditis, Athiri (alb), Limnio si Xinomavro (rosu).

Chiar si soiurile internationale care au fost plantate in anii 1980 (Sauvignon Blanc, Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon) au indeplinit criteriul crucial al conservarii ecosistemului si au oferit rezultate interesante in amestec cu struguri locali.

Cramele tainice de pe Muntele Athos au gazduit intotdeauna comori pretioase de vinuri si povesti de succes extraordinare. Incepand cu AGIORITIKOS, care in 1975 a devenit primul vin grecesc regional, apoi cu vinurile din familia METOXI CHROMITSA si pana la primul premiu obtinut vreodata de un producator de vinuri, care in 2007 a primit titlul onorific de Furnizor Oficial la Kremlin, Moscova pentru vinul de calitate KORMILITSA, pasiunea pentru vinificatia artizanala si respectul profund pentru ecosistemul pretios nu a sovait. Astazi, 100 de hectare sunt cultivate organic, dupa motto-ul "randament scazut, rasplata bogata".

Acest angajament pentru excelenta pastreaza traditia veche de peste 1000 de ani de a impartasi o experienta spirituala cu iubitorii de vin din intreaga lume.

In lista de vinuri New Greek Wine puteti gasi Metoxi Chromitsa Red si Kormilitsa Red si in curand, familia de vinuri Agioritikos (Agioritikos White, Agioritikos Red, Agioritikos Rose).