Este acesta unul dintre cele mai vechi vinuri din lume? 01/2015In cele mai vechi timpuri (650-550 i.Hr.), fenicienii faceau comert, printre altii, si cu popoarele care locuiau in apropierea Marii Negre. Competitia dintre fenicieni si corinteni (locuitorii din Korinthos, Grecia) si, mai tarziu cu atenienii, i-a fortat sa isi limiteze comertul numai in zona Macedoniei (nordul Greciei). Printre alte bunuri pe care le vindeau se afla si vita de vie din orasul Biblos. Foarte curand, din acea vita de vie a inceput sa se produca un vin rosu care a fost numit Biblinos Oinos, iar zona din jurul orasului Kavala de astazi a fost denumita Biblia Chora.

In timpul lui Alexandru cel Mare, vinul rosu de la Biblia Chora era cel pe care Alexandru il bea in mod exclusiv.

Povestea noastra incepe in anul 2001, pe pantele Muntelui Pangeon din Macedonia, Grecia. Un cioban care isi cauta caprele le-a gasit dupa un timp mancand frunzele unei vite de vie foarte ciudate, aproape in varful muntelui. Vita de vie parea foarte veche si crescuse sub forma de pergola. Ciobanul a gustat strugurii si i s-au parut foarte gustosi.

A doua zi, acesta a luat cativa struguri si a vizitat o crama de vin care se afla foarte aproape de ferma sa. Crama se numea Domaine Biblia Chora. Vassilis Tsaktsarlis a vazut strugurii, dar i-a fost imposibil sa recunoasca soiul. De fapt, nimeni din cei care au vazut strugurii nu a reusit sa ii recunoasca. Acestia au vizitat, impreuna cu pastorul, locul in care se afla acea vita de vie. Acolo au vazut aceasta vita unica, cu radacini adanci de peste 20 de metri.

In anul 2002, oenologul de la Biblia Chora a reusit sa obtina cateva clone din aceasta vita de vie, pe care apoi le-a cultivat intr-o parcela de pe Domeniu. In 2003-2004, aveau deja 70 de vite din acest soi necunoscut. In 2004 au reusit sa obtina peste 150 de vite si, in acelasi timp, au inceput sa produca cateva sticle de vin din acesti struguri.

In 2005 au trimis mostre la doua laboratoare diferite, de renume, pentru testul ADN. Rezultatul testului a fost ca aceasta vita de vie nu este similara cu nimic existent astazi si ca este complet necunoscuta. In anul 2008, dintr-o zona de 2 hectare, a fost produs pentru prima data un vin roze din recolta acestor struguri necunoscuti, cu numele de "Biblinos Rose". Iar in 2009, pentru prima data, un vin rosu - "Biblinos Red".
Astazi, Domaine Biblia Chora produce anual doar 2.500 de sticle de vin din acest soi necunoscut. Biblinos Red este un vin rosu complex, aromat, puternic si care vine, cel mai probabil, din vremea lui Alexandru cel Mare.

Si, daca acest lucru este adevarat, este unul dintre cele mai vechi doua vinuri din lume care inca se produc si astazi in Grecia, alaturi de Limnio (anticul Limnios Oinos).