DESPRE LISTA "TOP 100 WINE SPECTATOR 2014", 12/2014

In fiecare an, incepand cu 1988, Wine Spectator publica lista Top 100, in care editorii selecteaza cele mai interesante vinuri din miile pe care le evalueaza in cursul anului.

Anul recoltei si-a dovedit atu-ul la vinurile produse in acest an, influentand schimbari esentiale in alcatuirea listei Top 100 pentru 2014, care include vinuri din 14 tari straine si din trei state din SUA. California, Franta si Italia joaca un rol major, ca si in anii trecuti, dar cu un amestec atipic de soiuri de struguri si regiuni. Intre timp, unele tari au vazut cresteri semnificative ale pozitiilor lor pe lista, datorita recoltelor nemaipomenite si imbunatatirilor continue din podgorii si crame.

Editorii au descoperit zeci de vinuri care le-au dat de gandit, printre cele 18,000 pe care le-au degustat in 2014. Provenind fie de la marci si regiuni in curs de dezvoltare sau de la crame traditionale si cu istorie, aceste vinuri le-au atras atentia printr-o particularitate si autenticitate pe care acestia o numesc factorul X.

Selectiile lor acorda prioritate, de asemenea, calitatii (pe baza scorului), valorii (bazat pe pret) si disponibilitatii (in functie de volumul de cutii, fie produse fie importate). Aceste criterii au fost aplicate pentru determinarea Top 100 dintre cele peste 5400 de vinuri care au fost evaluate ca exceptionale (cu 90 de puncte sau mai mult pe scara de 100 de puncte a Wine Spectator) in acest an.

Per total, scorul mediu al vinurilor din lista din acest an este de 93 de puncte iar pretul mediu de 47 dolari -un raport excelent calitate/pret si un pret mediu usor mai scazut decat lista din 2013.

Multe dintre vinurile de pe lista sunt produse in cantitati limitate, reflectand lumea vasta a vinului. Ca atare, Top 100 Wine Spectator nu este o "lista de cumparaturi", ci mai degraba un ghid pentru cramele pe care sa le avem in vedere in urmatoarele luni si ani, cuprinzand producatorii si vinurile de care editorii au fost deosebit de pasionati in 2014.

Speram sa va bucurati aceasta lista interesanta cu vinuri valoroase, stele in ascensiune si producatori veterani care alcatuiesc Top 100 Wine Spectator 2014.

Sursa: http://2014.top100.winespectator.com/