De ce podgoria din Santorini este unica!, 07/2014

Ce face unice in intreaga lume podgoriile din Santorini? Ecosistemul! Asta inseamna teritoriul, conditiile climatice pe tot parcursul anului, soiurile cultivate acolo, marea, vulcanul si restul elementelor care fac parte din "ritmul natural" al insulei.

Solul este de origine vulcanica, cu continut scazut sau chiar lipsit de materii organice, cu substante nutritive putine iar, in combinatie cu microclimatul creat de mare si vanturile vestice puternice, creeaza conditii unice pentru viticultura. In Santorini natura a creat un mecanism de supravietuire deosebit pentru plante. Calcarul inmagazineaza umiditatea prezenta in atmosfera in timpul noptii si dimineata devreme si apoi functioneaza ca un rezervor de apa - initial colecteaza si apoi distribuie plantelor apa necesara. Astfel, vitele de vie pot supravietui in conditii extrem de aride.

Vanturile foarte puternice de primavara, sezonul florilor, de multe ori distrug florile, rezultand intr-o scadere dramatica a productivitatii viei, in timp ce vanturile puternice si calde din lunile iunie si iulie deshidrateaza si usuca o mare parte din productie. Pentru a proteja fructele de vant si de radiatiile solare intense din timpul lunilor de vara, plantele sunt legate intr-un mod special. Astfel, imaginea viei din Santorini este complet diferita fata de oriunde in lume: vitele de vie tinere sunt taiate si rasucite sub forma unui mic cos asezat pe pamant, cu ciorchini mici, pe care trebuie sa ii cauti pentru a ii gasi.

De asemenea, conditiile climatice foarte uscate si calde de pe insula, combinate cu solul vulcanic, previn dezvoltarea bolilor si a dusmanilor naturali ai vitei de vie. Filoxera, de exemplu, o insecta care a pus la incercare si, ocazional, a distrus vii din toata lumea, nu a reusit sa traiasca in Santorini! Podgoriile din Santorini sunt unele dintre putinele din Grecia care pot fi cultivate fara riscuri ecologice si dificultati speciale.