Cum se produce halvaua greceasca traditionala, 03/2014

Sa produci halva folosind metoda traditionala, adica folosind mainile, nu este usor deloc. Este nevoie de o experienta indelungata si de dragoste pentru ceea ce faci, altfel posibilitatea de a avea un rezultat dezastruos este extrem de mare. Halvaua are la baza susanul si acesta este punctul in care incepe totul.

Semintele de susan se pun in bazine mici de piatra, cu apa sarata. Acolo se umfla, isi pierd coaja care, impreuna cu alte corpuri straine, se duce la fundul bazinelor. Apoi, susanul decorticat este adunat in cosuri.

Susanul se spala de doua sau de trei ori pentru a se curata de sare si apoi este copt. Coacerea se face intr-un tip special de cuptoare, ca niste "tuburi", in care "aripi" speciale misca susanul, pentru a evita arderea. In continuare, susanul este macinat de pietre de moara si astfel este pregatita pasta tahini. Tahini se pune intr-un recipient din cupru in forma de emisfera, numit pasimi. Intr-un cazan mare se amesteca zahar si apa, amestecul fiind copt pe foc pana cand se elimina umezeala si pana cand amestecul devine caramelizat. Cand caramelul ajunge la 115 grade C, este turnat incet in pasimi, impreuna cu tahini.

Apoi, artizanii poarta manusi speciale din panza groasa, care vin peste cot, si incep framantarea cu mainile. Manusile servesc pentru a preveni lipirea caramelului de piele si pentru a reduce temperatura care ajunge la maini. Framantarea este deosebit de dificila, deoarece temperatura amestecului este de aproximativ 80 de grade Celsius, este foarte dificil de indurat si necesita o manipulare abila si multa rabdare pentru a obtine cel mai bun rezultat calitativ posibil. In ceea ce priveste alte arome, migdale, ciocolata si cacao sunt adaugate treptat si framantate impreuna cu halvaua, pentru a fi amestecate in mod uniform.

Framantarea dureaza aproximativ o jumatate de ora. Dupa aceea, halvaua (care este atat de calda incat nu poate fi taiata cu cutitul), se taie de mana, este cantarita si ambalata.