CEPHALONIA si ROBOLA, 10/2014

Cephalonia, insula romanului „Mandolina Capitanului Corelli”, este cea mai mare si cea mai complexa din Insulele Ionice din vestul Greciei. Parte a Imperiului Venetian timp de 400 de ani, aceste insule au fost plasate sub protectie britanica in urma razboaielor napoleoniene, si s-au unit cu Grecia in 1864.

Vinul a fost produs pe Insula Cephalonia din vremuri stravechi, iar un antreprenor francez a infiintat o fabrica de vin si a imbuteliat vin aici inca din anii 1850. Cephalonia este singura Insula Ioniana careia i-a fost acordat "Denumire de Origine" pentru vinurile sale - si are nu una ci trei, pentru Robola, Muscat si Mavrodaphne. Inaltimile reci ale Muntelui Ainos si solul calcaros stancos ofera acestei insule cele mai bune conditii pentru podgoria mediteraneana.

Podgoriile din Cephalonia

Podgoriile cu Robola din Cephalonia sunt situate la altitudini mari si se caracterizeaza prin dimensiunea redusa a podgoriilor individuale, solul in panta, de proasta calitate, si randamente scazute cuprinse intre 2.000 si 4.000 kg/ha.

Zona DOP "Robola de Cephalonia"

Vinuri de calitate superioara

Aceasta zona este situata in centrul insulei si acopera o suprafata de 350 de hectare, aproape atingand marginile padurii de brad din Parcul National Muntele Ainos. Cultivarea de Robola aici este una dintre cele mai mari realizari ale agriculturii din Insula Cephalonia, deoarece vita de vie iese practic dintre pietre, fapt care i-a determinat pe venetieni sa numeasca vinul "Vino di Sasso" - vin de piatra. Acest terroir este cel care ofera potentialul pentru vinuri de calitate exceptionala care sunt caracterizate de arome delicate de citrice si minerale, aciditate echilibrata si corp mediu, cu un postgust lung.

Expertii sunt de comun acord ca Robola este unul dintre cele mai bune soiuri albe grecesti. Nu este nesemnificativ nici faptul ca legiuitorul elen, cautand sa protejeze acest produs de o calitate exceptionala in zona sa specifica, a inclus soiul de struguri in numele Denumirii geografice. Acest lucru este unic in legile denumirilor grecesti. Astfel, numele Denumirii este "Robola de Cephalonia" DOP.

In ciuda faptului ca unii afirma ca Robola este inrudit cu soiurile albe italiene, este mult mai probabil ca Robola este intr-adevar nativ din Cephalonia. Sapaturi arheologice recente au aratat ca strugurii au fost cultivati in Grecia inca din neolitic, iar colonizarea greaca timpurie de-a lungul Mediteranei a pus bazele pentru dezvoltarea viticulturii.