Ce vinuri bem de Paste, 04/2014

Este adevarat ca pentru anglo-saxoni si pentru nord-europeeni Craciunul este cea mai mare sarbatoare. Un eveniment mare, legat de mancaruri si bauturi speciale. Dar pentru ortodocsi, si in special pentru ortodocsii din zona balcanica, precum grecii, bulgarii si romanii, Pastele este o sarbatoare mai mare decat oricare alta, pentru care toata lumea incepe sa se pregateasca cu cateva zile inainte.

In Grecia, in ceea ce priveste mancarea, Pastele este o ocazie unica pentru a pregati supa speciala magiritsa (o combinatie de legume verzi cu bucati de miel si mai ales cu organe de miel). Și, desigur, pentru ziua de Paste, traditionalul miel fript. Foarte putini oameni prepara mielul la cuptor si langa miel se pun pe masa – chortopites (placinte cu plante aromatice), kokoretsi (organe fripte de miel), sarmadakia cu miel (carne de miel tocata invelita in prapor de miel si fripta pe gratar), oua rosii, branza alba proaspata, salate grecesti verzi si o multime de specialitati locale. Toate acestea combinate cu vinurile potrivite.

In Vinerea Mare majoritatea grecilor mananca preparate din fructe de mare (calamar, creveti, sepie), cu paste sau fructe de mare adaugate in salate (in special in Creta consumul de creveti este foarte mare, dupa cum cere obiceiul locului).

In Romania, in ziua de Pasti, foarte putini oameni gatesc miel fript. Traditional este mielul la cuptor si, bineinteles, impreuna cu drob, salata boeuf, oua rosii, legume proaspete sau friptura la gratar (pentru cei carora nu le place mielul).

De obicei, sarbatoarea incepe devreme, familia si prietenii asteptand sa fie gata felurile principale. In acest timp, masa este plina cu drob, oua si restul, si mereu cu pahare pline cu vin. Anul acesta aveti ocazia de a incerca ceva diferit fata de vinurile romanesti traditionale. Puteti incerca vinurile grecesti si in special pe cele care sunt foarte populare in Grecia in timpul Pastelui. Pentru o astfel de masa vinul potrivit poate fi, printre altele, un vin roze din soiul Xinomavro, precum Akakies de la Kir-Yianni, sau un vin alb usor, cu aciditate, care se poate combina cu diferite tipuri de mancare, cum ar fi un vin Roditis foarte bun. In acest caz, Asprolithi de la Oenoforos este o alegere corecta.

Pentru felul principal, alaturi de mielul fierbinte este necesar un vin rosu bun. Un vin matur, cu tanini, care va echilibra cu succes grasimea mielului. Soiuri cum ar fi Agiorgitiko, Xinomavro, Syrah si, in cazuri speciale, un Cabernet Sauvignon, pot face combinatii excelente cu mielul. Vinuri cum ar fi Simio Stixis Red sau Agiorgitiko de la Boutari, Dyo Elies de la Kir-Yianni sau, daca vrem sa facem o exceptie pentru aceasta zi si sa incercam un vin mult mai complex, atunci vinul vechi de 10 ani IANOS Cabernet Sauvignon de la Oenoforos.

Putem incepe cu vinurile albe sau roze si apoi sa trecem la cele rosii, sau putem incepe direct cu vinurile rosii.

Puteti comanda vinurile de mai sus de la New Greek Wine si puteti beneficia de oferta* noastra speciala de Pasti. Cumparati 6 sticle din acelasi vin si primiti cadou 6 pahare speciale pentru vin rosu sau alb, pentru a va bucura de aceasta zi.

*Aceasta oferta, din motive de transport, este valabila doar pentru Bucuresti si este valabila pana in data de 16 aprilie 2014.

Paste Fericit cu sanatate si bunastare!

New Greek Wine