Asocierea perfecta: Cand vinul grecesc se indragosteste de mancare – 06/2018

V-ati gandit vreodata la mancarea perfecta care sa se potriveasca cu un pahar de Assyrtiko sau de Agiorgitiko? Care ar fi aceasta?

Astfel de arome care vor fi ideale pentru a le combina, pentru a imbratisa varietatea si pentru a evidentia terroirul si caracterul sau; un echilibru perfect intre vin si mancare?

Ei bine, aici sunt cuplurile mele perfecte:

Alb

ASSYRTIKO cu stridii. Mergeti mai bine cu versiunea minerala, in otel inoxidabil, a soiului. Aceasta are, de obicei, corp mediu si alcool care nu depaseste 13,5%. Urmatorul pas? Doar stoarceti o lamaie deasupra si bucurati-va de combinatie la maxim. De ce e perfect? Aromele de mare ale stridiilor se potrivesc cu textura sarata a Assyrtiko, mai ales daca este produs pe insule; lamaia se imbina cu aciditatea cristalina a vinului. Uimitor!

MALAGOUSIA cu curry. Incercati un pahar de Malagousia cu risotto de creveti si curry sau pui si puteti sa-mi multumiti mai tarziu. De ce e perfect? Intensitatea aromatica ridicata a soiului si a amestecului de curry se imbina armonios. De asemenea, contrastul dintre aciditatea scazuta si dulceata soului Malagousia cu caracterul picant al curry-ului face minuni.

MOSCHOFILERO cu branza de capra sau branza prajita. In acest caz, aromele puternice ale soiului echilibreaza si, eventual, rafineaza aromele branzei de capra. Si apoi, aciditatea proaspata a Moschofilero atenueaza uleiul din branza prajita.

VIDIANO cu burta de porc in cuptor. O combinatie mortala cu aciditatea relativ ridicata a Vidiano, echilibrand burta crocanta de porc si caracterul cremos al vinului care se indragosteste de carnea alba bogata. L-as potrivi, de asemenea, cu un fel de mancare delicioasa de pui, dar a trebuit sa aleg doar „o" mancare.

Rosu

MAVRODAPHNE cu biban. Incercati Mavrodaphne sec, deoarece produce vinuri cu taninuri relativ moi, aciditate moderata si corp mediu. Deci, atunci cand il combinati cu un peste la gratar care are o aroma puternica si profunda, ca un biban, atunci ati putea realiza ca unele vinuri rosii merg mai bine cu peste decat vinul alb. Cheia este de a gasi un Mavrodaphne cu stejar bine integrat, in caz contrar aromele puternice de vanilina vor ucide asocierea.

MAVROTRAGANO cu ton tataki. Tonul nu este un peste clasic cu arome intense, dar poate fi foarte rafinat cu o aroma profunda. Pentru multi - inclusiv pentru mine - cea mai buna friptura vine de la ton! Ideea este similara felului de mancare de biban, dar pentru ca Mavrotragano are un caracter mai vibrant decat Mavrodaphne, are nevoie de ardei, soia si asa mai departe.

AGIORGITIKO cu o tocana de iepure. Avem, asadar, o asociere care intra in paradis cu tocana de iepure, desi tot felul de tocane ar functiona frumos, cred. Adaugarea de ceapa dulce in reteta de tocana face miracole. XINOMAVRO cu cotlete de miel. Mancare care plange dupa taninuri si aciditate pentru a "curata" grasimea. Cu siguranta cea mai anticipata potrivire, dar indiscutabil un clasic absolut!

Yiannis Karakasis MW

Sursa: https://www.karakasis.mw/first-vintages-greek-wine-retrospective-1984-2007