Amintiri din vacanta de Anul Nou in Grecia - 01/2015


In acest an am decis sa petrecem sarbatorile de Anul Nou in Nordul Greciei, si anume in orasul Drama.

Am auzit despre Drama in urma cu cateva luni cand am aflat, de fapt, despre evenimentul din Drama numit "ONEIROUPOLI". Oneiroupoli este echivalentul Satului lui Mos Craciun, in varianta greceasca.
Targul „Oneiroupoli".


Una dintre cele mai mari piete din Drama se transforma pentru mai mult de 30 de zile, cu evenimente diferite care au loc in fiecare zi, si cu o multime de activitati pentru copiii de orice varsta. Va puteti fotografia cu Mos Craciun si puteti vizita Casa Zanelor, mica Fabrica de Prajituri, Casa Magica sau puteti sa petreceti un timp facand pictura pe pietre sau pe fata. Si sa nu uitam de trenuletul cu care se poate calatori in toate punctele principale ale orasului Drama.

In loc de a face o descriere detaliata a calatoriei, pot doar sa spun ca a fost una dintre cele mai frumoase vacante de iarna din viata mea si nu doar pentru mine, ci si pentru grupul mare de romani si greci care au fost alaturi de noi (10 adulti si 7 copii). Si am fost surprins de politetea si ospitalitatea tuturor.

Am rezervat intr-un hotel mic din zona Livadero (la 22 km de Drama), numit Petrini Gonia (Stone Corner), tel: 0030.25210.91388. Proprietarii, Barbara si Giorgos, stiu foarte bine cum sa te faca sa te simti ca facand parte din familie. Pe de alta parte, Giorgos este si unul dintre cei mai priceputi la a pregati carne la gratar in Taverna lui, care este situata chiar in fata hotelului. Iar preturile sunt mai mici decat in orice loc pe care l-ai putea vizita in acea perioada in Romania (55 euro/camera dubla pe zi).


Hotel Petrini Gonia.


Am petrecut mult timp in Oneiroupoli si in Drama, in general, care este un oras frumos, cu lacuri mici, parcuri si un pod peste rau, dar care are, surprinzator, si o piata foarte mare si ieftina.
Am vizitat o multime de restaurante si am mancat excelent in oricare dintre ele, platind nu mai mult de 30-35 de euro de familie. Dintre locurile vizitate, as dori sa mentionez Restaurantul Nisaki, cu preparate din bucataria traditionala, care este situat in mijlocul raului, in zona apelor Sfanta Barbara (tel. 0030.25210.32510).

Am fost, de asemenea, la Restaurantul Eidonas, care ofera mai mult stilul gourmet, dar cu costuri similare.Fish Taverna Savvas.


Pentru prietenii schiatului, aflat la mai putin de o ora distanta, Muntele Falakro ofera toate posibilitatile de a va bucura de schi la costuri, as dori sa repet, care sunt la jumatate fata de cele din Romania.


Mt. Falakro.


Ceea ce nu am reusit sa vizitam, si personal regret, este Pestera Raului Aggiti's, cu stalactite multicolore si variforme si cu apele subterane ale raului Aggiti's. O pestera intr-adevar frumoasa.
Pestera Aggiti's.


Cu exceptia Oniroupoli, am mai auzit si despre fabrica de ciocolata din Salonic. Un concept frumos si pentru copii, un proiect sustinut de patru dintre cele mai mari fabrici de ciocolata grecesti din zona. Acolo, adulti si copii pot face propria ciocolata, pot vedea istoria boabelor de cacao, cum este creata ciocolata sau biscuitii si, desigur, sa se joace luand parte la diferite spectacole sau cu magicieni sau sa viziteze Padurea de Cristal. Si sa plece de acolo cu multe pungi pline de orice fel de ciocolata.
Fabrica de Ciocolata.


Zona are un alt avantaj, mai ales pentru iubitorii de vin. Drama este a treia zona producatoare de vin din Grecia. Crame cum ar fi Chateau Nico Lazaridi, Domaine Costas Lazaridi, Ktima Pavlidis, Wine Art Estate, Oinogenesis, Domaine Manolesakis si Domaine Michailidis, sunt deschise pentru vizitatori si exemplifica vinuri de top cum ar fi Assyrtiko si Thema Red de la Pavlidis, pe care prietenii nostri din Romania le cunosc deja.

Am vizitat Ktima Pavlidis si am beneficiat de ospitalitatea incredibila a lui Eleni Apostolidou, Manager Exporturi, am vazut toata crama si, desigur, am degustat toate vinurile Thema. Multumesc, Eleni! (Descrierea vizitei la Ktima Pavlidis va fi intr-o alta postare.)

Deci, per total, o excursie de vis pe care oricine din Romania o poate face cu masina proprie, o excursie care se poate face nu numai de Craciun si de Anul Nou.

Multumesc Barbara, multumesc Giorgo, multumesc Kosta, multumesc Eleni!