Descriere
Comentarii generale: | Fondată în 1903, proprietatea Argyros este situată pe insula Santorini, renumită pentru vița de vie spiralată și pentru bisericile albe. în anul 1950, podgoriile Argyros au fost moștenite de către fiului fondatorului, care a triplat terenul de la 5 la 15 hectare. Yiannis Argyros, a treia generație, care a preluat afacerea în 1974, a început să privească dincolo de piața locală. Astăzi, Mathew Argyros, a patra generație de vinificatori din familie, continuă moștenirea tatălui său, făcând vinuri legendare din Asyrtiko și alte soiuri indigene din Santorini, folosind tehnici tradiționale. Podgorile sunt situate în Episkopi și Pyrgos, locații excelente pentru Assyrtiko. Podgoriile variază de la 30 la peste 240 de ani și sunt cultivate în formă de coș și o tehnică tradițională numită „kouloura”. Pământul anorganic al insulei Santorini este natural imun la Phylloxera și mulți alți dăunători de vie, reducând nevoia de erbicide sintetice și pesticide. Estate Argyros practică viticultura durabilă, folosindu-se must de struguri compostat ca îngrășământ și viile arate cu ajutorul măgarilor. |
Soi struguri: | Assyrtiko |
Tip: | Vin alb sec |
Categorie: | Denumire de Origine Protejată „Santorini” |
Caracteristici: | „Cuvee Monsignori” este cea mai recenta creație a Cramei Argyros, care reprezintă în mod perfect caracteristicile terroirului unic din Santorini. Este produs din soiul Assyrtiko, cultivat în podgoriile Episkopi (180-200-240 ani) ale familiei Argyros, de peste 2 secole.
Culoare sa este de lămâie, verde deschis. Arome citrice, cu accent de lămâie, grapefruit, coajă de portocală, urmate de note de piersică și pere, iar la final note minerale și ceai. Un vin complex, echilibrat cu aciditate ridicată, finisaj mineral și lung. Este unul dintre vinurile care pot evolua mai mult de un deceniu. Strugurii utilizați pentru „Cuvee Monsignori”, provin din cele mai vechi podgorii ale insulei, Podgoriile Episkopi, cultivate de către familia Argyros de peste 210 ani. Denumirea vinului a fost inspirată de la „Mon Signor” sau „The Master” datorită vechimii viței de vie. Randamentul este extrem de scăzut. Podgoriile sunt lucrate cu ajutorul măgarilor iar strugurii sunt culeși și selectați manual, cu mare grijă, atât în timpul recoltei cât și al producției. |
Vinificație: | Vinificație albă clasică, rezervoare din oțel inoxidabil. 20% din vin în butoaie din stejar frantuzesc de 500l, timp de 6 luni. |
Alte informații: | Solul este vulcanic și nisipos. Tehnica macerării: Battonage. |
Alcool: | 14%vol |
Asociere culinară: | Pește gras, stridii, fructe de mare, carne de pasăre, carne de porc, miel. Merge foarte bine cu brânză, fava, roșii.
Temperatura optima de servire 10-12°C. |
Premii: | 2019 Medalie de Aur, Decanter World Wine Awards, 96p 2018 Bets White in Show, Balkan International Wine Competition 2018 Grand Trophy, Best Wine of the Competition, Balkan International Wine Competition 2018 Thessaloniki International Wine Competition, Great Gold Julia Harding MW, jancisrobinson.com, 02/05/2019, 17.5p Jancis Robinson MW, jancisrobinson.com, 13/10/2019 17.5p |