Descriere
Comentarii generale: | Crama Avantis din Santorini își continuă activitatea ca „Anhydrous”. În al nouălea an, își schimbă numele și aspectul. „Anhidrou” în limba greacă înseamnă „fără apă”. Solul din Santorini este „anhidrou”, la fel și podgoriile insulei, pe care le udă doar umiditatea atmosferică. În fiecare seară, cețele marine ale Calderei, formează picături de apă peste vița de vie și peste sol. Înainte ca lumina soarelui să le dizolve, aceste picături de apă, benefice, hidratează solul vulcanic și plantele. Podgorile sunt situate în Fira, Karterados, Kamari și Emporio, locații excelente pentru Assyrtiko. Podgoriile de viță variază de la 60 la peste 80 de ani și sunt cultivate în formă de coș, o tehnică tradițională numită „kouloura”. Pământul anorganic al insulei Santorini este natural imun la Phylloxera și multi alți dăunători, reducând nevoia de erbicide sintetice și pesticide. |
Soi struguri: | Assyrtiko |
Tip: | Vin alb sec |
Categorie: | Denumire de Origine Protejată „Santorini” |
Caracteristici: | Un vin nou, diferit de vinurile anterioare din Santorini, de la Ktima Avantis. Un vin mineral, clasic, dar nu tipicul Assyrtiko al insulei, care exprimă într-un mod frumos terroirul din Santorini. Arome de lămâie și lime, fum de arma, flori de citrice, pe un fundal mineral. Pe palat, vinul este sec, cu o mineralitate curată. Echilibru excelent, cu o aciditate crocantă.. Postgust aproape lung, în principal sărat. Un excelent vin de Santorini! Potențial învechire: 6-8 ani |
Vinificație: | Fermentare spontană cu drojdii indigene, rămânând pe drojdia de vin fin (timp de 9 luni). |
Alte informații: | Vița-de-vie in formă de coș. Solul este nisipos si vulcanic. |
Alcool: | 13.5% vol. |
Asociere culinară: | Pește (prăjit la grătar), crustacee, oysters, sushi, sashimi, paste cu fructe de mare și mâncăruri cu legume, carne albă (pui, curcan, carne de porc, iepure).
Temperatura optima de servire10-12°C. |
Premii: | 2021 Paris Wine Cup, Medalie de Aur 2021 London Wine Competition, Medalie de Argint 2019 Robert Parker 94+p |