Xinomavro: Secole de Istorie si un Potential Ridicat, 07/2014

Acoperind o suprafata totala de 20.000 de acri, impartita in 4 regiuni D.O.P. (Denumire de Origine Protejata) si in mai multe zone I.G.P. (Indicatie Geografica Protejata), Xinomavro este principalul si cel mai nobil soi indigen de struguri rosii din Nordul Greciei. Doua dintre principalele zone in care se produce Xinomavro, si singurele regiuni cu D.O.P. pentru vinuri 100% din Xinomavro, sunt Naoussa si Amyndeon.

In Naoussa, primele marturii scrise despre producerea de vinuri Xinomavro dateaza din secolului al 16-lea. Pana la sfarsitul secolului al 19-lea vinul din Naoussa era exportat in Europa Centrala si de Est, Egipt si Mediterana de Est. Izbucnirea filoxerei, razboaiele mondiale si din Balcani, si introducerea de noi culturi, au dus la declinul viei din Naoussa. Crearea regiunii D.O.P. „Naoussa” in 1971 marcheaza renasterea viei din Naoussa.

Zona Amyndeon a fost numita dupa regele Amyndas IV, varul lui Alexandru cel Mare. Potrivit surselor, producerea vinului in zona Amyndeon dateaza din secolul al 3-lea i.Hr.. Vinul produs in orasul antic Kellas era deosebit de faimos. Producerea vinului a continuat si in anii ocupatiei otomane si a fost extrem de apreciat la inceputul secolului al 20-lea, cand era exportat in Monastiri, Belgrad si Viena. Podgoriile din zona Amyndeon au fost restaurate dupa al doilea razboi mondial, cand a fost creata Uniunea Cooperativelor Agricole din Amyndeon (1959), dar acestea au ramas neglijate pana la crearea zonei D.O.P. in 1972.

Xinomavro este principalul si cel mai nobil soi de struguri rosii din nordul Greciei, si unul dintre cele patru soiuri de struguri emblematice din Grecia. Numele ii dezvaluie caracteristicile de baza: cu aciditate ridicata (Xino-, acru sau acid), de culoare rosu inchis (-mavro, negru), cu taninuri puternice. Are, de asemenea, ciorchini de dimensiuni medii, de densitate variabila (in functie de vigoarea vitelor de vie), cu boabe medii spre mari, si se coace intre sfarsitul lunii septembrie si jumatatea lunii octombrie.

Capricios si greu de cultivat, Xinomavro este o varietate foarte robusta si productiva. Sensibil la temperaturi ridicate si la seceta, precum si la diverse tipuri de mucegai, felul in care se coace depinde in mare masura de conditiile de clima si sol.

Xinomavro ofera vinuri cu arome de fructe, capsuni si visine, cu un caracter distinct vegetal, de rosii, masline, ciuperci si de tutun. Cu aciditate ridicata si bogate in fenoli, vinurile din soiul Xinomavro au capacitatea de a fi invechite pentru mai multi ani, uneori chiar decenii, aratand cel mai mare potential de invechire dintre toate vinurile din Grecia. Timpul ii adauga arome complexe care amintesc de prune uscate, smochine, rosii uscate si trufe.

Desi este comparat des cu Pinot Noir din Burgundia si Nebbiolo din Piemont, Xinomavro este unic, datorita profilului sau aromatic unic si autentic, raritatii sale (podgorie mica, dintr-o anumita zona) si caracterului sau versatil, deoarece acesta poate fi utilizat in productia de vinuri rosii, roze, chiar blanc de noir, linistite si spumante, seci si dulci.

Sensibil la conditiile meteorologice si la boli, in conditiile potrivite, poate da vinuri cu caracter exceptional. Prin selectarea unor zone cu caracteristici distincte de sol si clima, precum si prin aplicarea tehnicilor viticole si vinicole corespunzatoare, este posibil sa se produca vinuri cu caracter distinct: fie vinuri complexe de culoare intensa, cu tanini maturi si cu potential mare de invechire, fie vinuri tinere, fructate, elegante, cu aciditate mai mica si cu taninuri mai moi.

Xinomavro este un soi care sufera mutatii foarte usor. Printr-o procedura care a inceput in 1990, au fost izolate cinci clone care prezinta diferente semnificative in cele mai multe dintre atributele vitei de vie si ale strugurilor (forma si marimea frunzelor si a ciorchinilor, culoarea si marimea boabelor, etc), precum si in caracteristicile vinului.

Zona viticola Naoussa se afla la o altitudine cuprinsa intre 100-450 m, la poalele Muntelui Vermion, in Macedonia Centrala. Clima este mediteraneana cu influente continentale, in timp ce muntele Vermion ofera protectie impotriva vanturilor reci, dar si cantitati adecvate de precipitatii.

Podgoria cu D.O.P. Naoussa are o suprafata totala de circa 500-600 ha si aproximativ 20 de fabrici de vin. Vitele de vie sunt legate pe cordon, taiate si plantate la o densitate de aproximativ 3000-4000 de vite pe ha. Principalele vite portaltoi sunt 110 R si 41B. Limita legala de productie pentru vinurile cu D.O.P. este de 70 hl/ha. Cele mai bune vinuri cu potential de invechire sunt asociate cu soluri argiloase calcaroase care asigura un drenaj bun si cu vigoare medie a vitelor.

S-a observat ca in Naoussa podgorii selectate prezinta caracteristici speciale, de calitate superioara, comparativ cu zona viticola generica. In prezent, exista 13 cru diferite in interiorul regiunii Naoussa D.O.P., ce prezinta diferente semnificative de performanta a vitei de vie si atribute ale strugurilor.

Zona viticola Amyndeon este situata la o altitudine de 550-750 m, in nord-vestul Macedoniei, pe soluri in general sarace, nisipoase sau argiloase, pe roca bazaltica calcaroasa. Este cea mai rece zona de vinificatie din Grecia, oferind un climat continental bland, cu veri racoroase, ierni reci si precipitatii sub 15 cm in sezonul de crestere. Zona este dominata de patru lacuri, care regleaza extremele climei, mai ales in timpul iernii. In prezent, zona D.O.P. Amyndeon acopera o suprafata de aproximativ 650 ha, atat cu vii moderne, legate pe cordon, cat si cu grupuri de podgorii vechi, pre-filoxera si vite de vie in forma de cupa.

Sursa: http://www.kiryianni.gr/Default.aspx?TabID=269&xmid=2504#.U6FD8vl_u1c