Xinomavro


Xinomavro este principalul si cel mai nobil soi de struguri rosii indigen din nordul Greciei. Numele dezvaluie caracteristicile sale de baza – aciditatea ridicata si culoarea inchisa, neagra, cu tanini puternici. Combinatia dintre aciditatea ridicata si bogatia fenolica rezulta in vinuri cu posibilitate de invechire pentru multi ani sau chiar decade.

Un ‘campion grec’ in categoria vinurilor, Xinomavro are un caracter aromatic unic si complex, compus din arome fructate si vegetale ca rosii si masline. Datorita acestei particularitati si caracterului puternic, Xinomavro are un numar in continua crestere de prieteni devotati.

Xinomavro este dificil de cultivat si greu de imblanzit in crama, o provocare clara pentru producatori. In domeniul vinului se spune deseori ca producatorii de Xinomavro trebuie sa cunoasca foarte bine intregul proces de productie, deoarece pamantul pe care se cultiva, tehnologia utilizata si perioadele de irigare pot schimba orice prognozare.

Naousa, Amyndeo, Goumenissa si Rapsani (majoritatea in Macedonia) pot da vinuri cu indicatie VQPRD.

Astazi, Xinomavro ofera vinuri cu cea mai mare posibilitate de invechire din Grecia. Singur sau in combinatie cu alte varietati, Xinomavro poate da vinuri cu culoarea clasica de rosu invechit, vinuri de un rosu proaspat pentru utilizarea de zi cu zi sau d’asti, blanc de noir, alb, rose, dulce si demidulce. Versiunile mai moderne de vinuri Xinomavro sunt de culoare mai inchisa, cu tanini mai moi, continut mai ridicat de alcool, mai aromatice, cu caracter mai degraba fructat decat vegetal.

Nasul este dominat de arome de tomate si fructe rosii inconjurate de condimente, piper si cuisoare. Gustul prezinta aciditate medie si mare, deseori cu tanini intensi si duri care dau o senzatie de astringenta. Cand este tanar, Xinomavro este “salbatic si agresiv”. Maturarea vinului Xinomavro in butoaie de stejar ii adauga acestuia gusturi de vanilie, ciocolata si caramel. Se distinge prin postgustul lung sustinut de trecerea timpului.

La masa, Xinomavro este asociat cu carne in sos rosu, sosuri picante, branzeturi puternice si picante sau cascavaluri cum ar fi Emmental sau Edam. In combinatie cu spaghetti in sos tomat, carnati, sunca bine gatita, miel, friptura de porc, supa de fasole, supa de linte, tocana de carne sau si mai bine cu vanat, Xinomavro va ofera o experienta bogata a aromelor si simturilor.

Pentru cei mai mari critici internationali de vinuri, precum Robert Parker, Xinomavro va fi in curand cel mai bine vandut produs al Greciei la nivel international.