Vinul din spatele etichetei: Ramnista, 07/2014

Numele

Xinomavro este unul dintre acele soiuri capricioase care sunt foarte selective cand vine vorba despre solul si clima in care cresc. Nativ viilor din nordul Greciei, acesta isi gaseste aici locul potrivit, avand o capacitate unica de fi expresia terroir-ului in care creste. Cand Yiannis Boutaris a parasit afacerea de familie in anul 1996 pentru a crea Kir-Yianni Estate, primul vin pe care l-a lansat a fost facut 100% din Xinomavro, si numit dupa via unde au fost cultivati strugurii. Provenind din dialectul local, "Ramnista” a fost numele perfect pentru a reflecta legatura stransa dintre Xinomavro, pamantul si istoria zonei Naoussa.

Terroir

S-a observat ca in Naoussa podgorii selectate prezinta caracteristici speciale, de calitate superioara, comparativ cu zona viticola generica. Acest lucru a condus la o discutie cu privire la definirea diferitelor criterii de cru din cadrul zonei Naoussa, care ar ilustra diferitele exprimari ale soiului Xinomavro. Produs din vite de vie vechi plantate in parcele selectate (# 12-18) ale Kir-Yianni Estate, care ofera un sol argilos nisipos, cu orientare est - sud-vest si o panta de pana la 15%, Ramnista este reprezentarea uneia dintre cele mai bune locatii ale zonei Naoussa si demonstreaza potentialul terroir-ului.

Strugurele

La Kir-Yianni Estate strugurii Xinomavro care se coc tarziu sunt recoltati pana la sfarsitul lunii septembrie, uneori chiar la mijlocul lunii octombrie. Aceasta este o schimbare fata de trecut, cand strugurii Xinomavro erau culesi cu aproximativ 10 zile mai devreme. Datorita unei monitorizari atente a viei, recolta incepe numai atunci cand strugurii au atins cel mai inalt grad de maturitate fenolica, in timp ce un control strict al sarcinii culturii fata de cresterea vegetativa si expunerea redusa la soare ii ajuta sa isi pastreze caracterul aromatic.

Vinul

Comparativ cu vinurile Xinomavro in stil traditional, care au aratat o culoare instabila, un caracter mai vegetal, mai putin volum si taninuri mai agresive atunci cand sunt tinere, Ramnista prezinta o culoare mai profunda, arome pronuntate de fructe, aciditate echilibrata, taninuri mai rotunjite si este potrivit a fi savurat de la o varsta mai tanara. Acesta este rezultatul unor noi practici viticole, dar si al unor tehnici noi de vinificatie aplicate in productia vinului Ramnista, cum ar fi contactul la rece cu partile solide, fermentarea la temperatura controlata si fermentatia malolactica.

Informatii din culise

Legatura familiei cu Xinomavro este adanca. De la Grande Reserve, pana in momentul in care tatal Dlui. Stellios Boutaris a lansat Ramnista, si dupa primii ani de experimentare, cand Mihalis conducea podgoria, prin vremuri bune sau nu chiar atat de bune, au crezut intotdeauna in potentialul acestui strugure nobil din nordul Greciei. In stil vechi sau modern, tanar sau invechit, Xinomavro nu va inceta niciodata sa fascineze, iar Ramnista, vinul 100% din Xinomavro, este una dintre cele mai bune expresiile ale sale. Datorita acestui lucru, de-a lungul anilor Ramnista a devenit un punct de reper pentru prietenii soiului Xinomavro din Grecia si din afara ei si, pe buna dreptate, vinul-pilot al Kir-Yianni Estate.

Ramnista si mancarea: versatil pentru multi ani de acum incolo

Datorita aromelor de fructe rosii si complexitatii vegetale, amintind de rosii si masline, structurii sale tanice ferme si postgustului persistent, Ramnista este vinul definitiv pentru iubitorii sofisticati de carne, asociindu-se perfect cu carne de miel, vitel sau vanat, prajita sau gatita in rosu sos si fructe uscate. Pastrati-l pentru cel putin 10 ani, pentru a va bucura de caracterul sau de fructe uscate si notele de trufe si tutun care se dezvolta cu timpul, si asociati-l cu un risotto cremos de ciuperci.

Stellios Boutaris, Kir-Yianni Estate

Sursa: http://www.kiryianni.gr/Default.aspx?TabID=149&xmid=2496#.U7PyGPl_u1c