Uleiul de Masline si Sanatatea

Uleiul de Masline Extra Virgin, atunci cand este presat la rece si depozitat in mod corect, este bogat in grasimi mononesaturate, grasimi despre care cercetatorii au descoperit ca au excelente beneficii pentru sanatate. De asemenea, este bogat in polifenoli, cunoscuti pentru proprietatile antiinflamatoare, antioxidante si anticoagulante.

Studii medicale au aratat ca includerea unei cantitati de ulei de masline extra virgin in mancare ar putea sa ajute la prevenirea formarii de tromburi (cheaguri de sange), fapt a carui probabilitate creste dupa masa, mai ales la persoanele cu colesterol marit. La pacientii cu diabet studiile au aratat ca mesele sanatoase care contin ulei de masline extra virgin au avut efecte mai bune asupra zaharului din sange decat mesele sanatoase care aveau continut redus de grasimi.

Experimentele pe agenti patogeni transmisi prin mancare au aratat, de asemenea, ca uleiul de masline extra virgin are un nivel mare de activitate antimicrobiana asupra acestor patogeni.

O doza de 50 de grame (aproximativ 4 linguri) de ulei de masline extra virgin ofera suficient oleocanthal pentru a produce un efect echivalent cu acela a 10% dintr-o doza de ibuprofen recomandata pentru ameliorarea durerii la un adult.

Uleiul de masline extra virgin este unul dintre motivele cheie pentru incidenta redusa de cancer, osteoporoza si boli cardiovasculare in zona mediteraneana.