Uleiul de masline extra virgin prajit, un super-aliment pentru unele femei cu diabet zaharat

Pana acum, dieta mediteraneana bogata in ulei de masline extra virgin era bine cunoscuta pentru beneficiile pentru sanatate, de preventie fata de o serie de boli, inclusiv boli de inima, artrita, cancer si osteoporoza. In timp ce dovezile cresc in favoarea masurilor de protectie ale acestui super-aliment, cercetarile se indreapta catre uleiul de masline extra virgin prajit. Intr-un studiu publicat de Journal of Medicinal Food, cercetatorii au comparat glucoza plasmatica si raspunsul la insulina la femei cu diabet zaharat, rezistente la insulina, atat cu greutate corporala redusa cat si care sufereau de obezitate, dupa consumarea unei mese pregatite cu ulei de masline extra virgin crud sau prajit. Rezultatele au indicat (numai pentru femeile obeze) ca uleiul de masline extra virgin prajit a redus in mod semnificativ atat raspunsul la insulina cat si pe cel al peptidelor C. La femeile slabe nu a aparut nici o modificare nici in raspunsul la insulina nici al peptidelor C.

Persoanele care sufera de diabet zaharat se bazeaza pe alimente cu "indice glicemic" scazut sau alimente care impiedica cresterea nivelului de zahar din sange. Potrivit studiului, schimband modul de preparare a alimentelor se poate modifica nivelul de IG al anumitor alimente. Utilizarea de uleiuri prajite pentru o dieta mai sanatoasa contesta multe notiuni preconcepute, precum aceea ca greutatea scazuta si sanatatea sporita sunt simbiotice. In timp ce o greutate sanatoasa este recomandata, aceasta nu este singura cale pentru mentinerea sanatatii, conform studiului.

Dr. Carlo La Vecchia, autor principal al unui studiu de cercetare separat efectuat de Institutul Mario Negri din Milano a declarat pentru Health Notes Newswire, "protectia dietei mediteraneene impotriva diabetului nu se face prin controlul greutatii, ci prin mai multe caracteristici nutritionale ale dietei mediteraneene. "

Alimentele prajite nu sunt, in general, sugerate pentru cei care sufera de diabet zaharat, cu toate acestea atunci cand prajim este recomandata utilizarea uleiului de masline extra virgin. International Olive Council afirma, "atunci cand este incalzit, uleiul de masline este cea mai stabila grasime, ceea ce inseamna ca rezista bine la temperaturi ridicate de prajire. Punctul sau mare de ardere, 210ºC, este cu mult peste temperatura ideala pentru prajire, de 180°C. Digestibilitatea uleiului de masline nu este afectata atunci cand este incalzit, chiar si atunci cand este refolosit de mai multe ori pentru prajit. "

Acest studiu se adauga la volumul tot mai mare de cercetari care dezvaluie efectele protectoare ale uleiului de masline la pacientii cu diabet zaharat.

Sursa: http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-news/fried-evoo-super-food-women-diabetes/40975