Uleiul de masline extra virgin pe care l-am cumparat – este adevarat sau nu? , 01/2014


Iulie 2008, Italia

Dupa 2 ani de investigatii, politia italiana a arestat 63 de persoane si a inchis mai mult de 90 de fabrici de procesare si ferme, in special din sudul Italiei. Conform acuzatiilor oficiale, toate aceste persoane a fost implicate intr-o frauda de mari proportii cu ulei de masline, sau cu alte tipuri de uleiuri. Acestea adaugau clorofila si beta-caroten uleiurilor de floarea soarelui si de soia. De asemenea, amestecau uleiuri de masline virgine care nu proveneau din Italia cu uleiuri de masline extra virgine italienesti si apoi le distribuiau ca Ulei de Masline Extra Virgin din Italia.

Decembrie 2011, Spania

Doi dintre cei mai mari distribuitori de ulei de masline din Cordoba, Spania au fost condamnati la inchisoare pentru 9 ani si un numar de alte 15 persoane intre 1-3 ani, pentru ca au distribuit un amestec de 70-80% ulei de floarea soarelui cu 20-30% ulei de masline virgin, adaugand in acelasi timp E141i, pentru a conferi acestui amestec culoarea potrivita. Amestecul era ambalat in bidoane de 5L din plastic si in cutii de 5L din metal, sub numele de ulei de masline extra virgin din Spania.

Octombrie 2013, Grecia

O nava care transporta containere cu tone de ulei de masline extra virgin din Maroc a fost oprita langa Pylos (Peloponez). In timpul verificarilor, autoritatile au descoperit documente falsificate si au confiscat marfa. Capitanul navei a refuzat sa clarifice daca destinatia finala a uleiului era Grecia sau Italia. Acesta a fost arestat si acum asteapta sa fie judecat.

Decembrie 2013, Taiwan

Guvernul din Taiwan a respins o cantitate mare de ulei din turte de masline provenit din Italia si, in acelasi timp, autoritatile au distrus 8 tone din acelasi tip de ulei provenit din Spania, deoarece au detectat prezenta clorofilei de cupru in aceste uleiuri.

2013, SUA

Davis University California, in colaborare cu Australian Research Laboratory, a publicat un document dupa analiza a mai mult de 500 de mostre de ulei de masline virgin si extra virgin din Europa si din Africa de Nord. Rezultatele au aratat ca 69% din produsele etichetate ca ulei de masline extra virgin din Europa nu erau ceea ce pretind, ci erau amestecuri cu altceva (majoritatea mostrelor proveneau din Italia). In acelasi studiu, s-a aratat ca 44% dintre consumatorii americani prefera uleiul de masline cu defecte, deoarece acestia nu stiu sa le deosebeasca pe cele bune de cele rele. Intr-o piata ca cea americana, majoritatea consumatorilor sunt de parere ca uleiurile de masline cu defecte sunt bune si ca asa ar trebui sa arate si sa aiba gust uleiul de masline adevarat.

Acestea sunt doar cateva exemple din ceea ce se intampla astazi in lume cu uleiul de masline. Dar de ce?

Simplu, pentru ca un ulei de masline bun, in special un ulei de masline extra virgin, este dificil, de lunga durata si scump de produs, DAR usor, repede si ieftin de falsificat. De cele mai multe ori, uleiul de masline extra virgin este amestecat cu uleiuri de calitate inferioara si adesea nici macar din aceeasi tara. Uneori, in amestecuri sunt folosite alte tipuri de uleiuri vegetale, precum colza sau canola. Apoi, sunt colorate chimic, aromatizate si dezodorizate.

Companii foarte mari, precum gigantul italian Bertolli, apar deseori la tribunal pentru motivul de mai sus, fiind, dupa cum sustin ei (in apararea lor), fraudati de catre furnizori (lucru care poate fi adevarat si acesta fiind si motivul pentru care nu sunt niciodata condamnati).

Asadar, ce poate face consumatorul de rand pentru a se proteja?

Cu siguranta, nu este o solutie sa nu consumam ulei de masline. In primul rand, deoarece sunt sute de uleiuri de masline care sunt pure si care nu sunt falsificate, din Grecia, Spania, Italia si din alte parti si, in al doilea rand, pentru ca exista metode de a le gasi pe cele adevarate. Din pacate pentru consumatori, un ulei de masline extra virgin adevarat costa intre 9-15 Euro pe litru, sau mai mult. Dar acesta are mai putine sanse sa aiba probleme decat acelea care costa 4-6 Euro litrul.

Sugestia noastra este, cel putin la inceput (si, desigur, daca nu stiti de unde provine uleiul de masline pe care doriti sa il cumparati), sa luati o cantitate mica, sa il degustati si apoi, daca totul este in regula, sa cumparati cantitatea de care aveti nevoie.

Selectati sticle sau ambalaje mai bune, care ofera protectie impotriva luminii, mai mult decat cele transparente.

Uleiul dumneavoastra ar trebui sa fie etichetat ca Ulei de Masline Extra Virgin. Daca este organic, acest lucru ii confera un avantaj in plus, chiar daca este mai scump. Cu siguranta, uleiurile etichetate DOP (Denumire de Origine Protejata) sau IGP (Indicatie Geografica Protejata) confera un avantaj extra. De asemenea, daca puteti, verificati cum si unde este depozitat uleiul de masline (daca sunt indeplinite conditiile corecte de depozitare).

Nu va faceti griji cu privire la culoare. Un ulei de masline bun poate avea culori de la verde inchis la auriu sau la galben pai.

Mirositi-l inainte de a il folosi. Daca mirosul este mucegait, de gatit, de carne, metalic sau ca de carton, nu il folositi.

?ine-ti minte, daca nu ati fost obisnuiti pana acum sa folositi ulei de masline in regimul alimentar de zi cu zi, este normal sa nu stiti cum sa recunoasteti unul bun.

Conform Consiliului International al Uleiului de Masline, sunt documentate caracteristici bune si caracteristici rele ale uleiului de masline. Caracteristicile bune ar trebui sa fie:

  • Intepator: o caracteristica piperata pe care o veti simti in spatele gatului atunci cand inghititi o cantitate mica din ulei (s-ar putea chiar sa tusiti). Acest lucru se intampla datorita uleiului proaspat provenit din masline necoapte si semnaleaza prezenta unor antioxidanti specifici. Aceasta senzatie ar trebui sa dispara repede (in cateva secunde).
  • Amar: gustul amar este o caracteristica clasica a uleiului de masline proaspat. Maslinele proaspete sunt amare. Senzatia poate fi diferita de la unul la altul, dar daca nu exista deloc, atunci nu este pur ci, cel mai probabil, este amestecat cu altceva.
  • Gustul fructat: maslinele sunt fructe. Prin urmare, cand gustam uleiul de masline, ar trebui sa simtim o anumita aroma fructata.

Dar mai presus de orice altceva, uleiul de masline si in special uleiul de masline extra virgin, ar trebui sa aiba un gust proaspat si nu de ulei gatit sau un gust greu.

Caracteristicile negative, pe care un ulei de masline nu ar trebui sa le aiba, sunt urmatoarele:

  • Muced: un miros si gust ca de sosete ude.
  • Mucegait: miros de mucegai datorat depozitarii pentru o perioada indelungata in mediu foarte umed.
  • Metalic: gustul aminteste de metal.
  • Ranced: cel mai comun defect, cu un gust similar cu cel al alunelor foarte vechi.
  • Otetit: sa miroasa sau sa aiba gust asemanator vinului, ceea ce se intampla din cauza fermentarii maslinelor.

Acum stiti. Trebuie sa aveti incredere in uleiul de masline, trebuie sa incepeti sa il utilizati in regimul alimentar de zi cu zi si sa beneficiati de acesta, dar in acelasi timp, trebuie sa fiti putin mai atenti cu ceea ce si de unde cumparati.

Resurse:

International Olive Oil Council

Olive Oil Times

Guardian UK