Uleiul de masline extra virgin grecesc – medicamentul de ultima generatie, 03/2014

Dupa cinci ani de cercetare a fost finalizata prima cartografiere a uleiului de masline din Grecia in ceea ce priveste continutul de substante polifenolice, in baza Regulamentului UE nr. 432/2012, studiu care a fost publicat intr-un jurnal stiintific international de renume.

Conform acestui regulament, un ulei de masline poate invoca mentiuni de sanatate (pe ambalaj) referitoare la protejarea sistemului cardiovascular doar daca acesta contine mai mult de 5 mg de hidroxitirozol, tirozol sau derivati in doza zilnica uzuala de 20 de grame (sau, altfel, 250 mg/Kg).

Studiul recent publicat de catre grupul de cercetare al Departamentului Farmaceutic al Universitatii din Atena, condus de Profesor Asociat Prokopis Magiatis, a aratat ca foarte multe dintre uleiurile de masline extra virgine din Grecia pot pretinde cu usurinta mentiunile de sanatate descrise mai sus.

Potrivit dlui Magiatis, peste 50% dintre uleiurile analizate (peste 500 de probe, cu follow-up pe 3 ani) depasesc pragul impus de regulament si ar putea acoperi mentiunile de sanatate care apar pe eticheta, in intreaga Uniune Europeana. Studii similare nu au fost efectuate niciodata in vreo alta tara (producatoare de ulei de masline) iar acest lucru reprezinta un avantaj competitiv unic pentru Grecia.

Conform rezultatelor cartografierii, o constatare uimitoare este diferenta mare intre uleiurile provenind din diferite soiuri de masline si din diferite regiuni ale Greciei. Asa cum se arata in raport, Messinia a prezentat cea mai mare concentratie medie de polifenoli specifici, consolidand reputatia uleiului de masline extra virgin din Messinia.

Valoarea medie masurata (446 mg/Kg) a fost de aproape doua ori mai mare decat nivelul specificat de reglementarile europene si au existat, de asemenea, unele mostre cu niveluri de pana la sase ori mai mari. Valori foarte mari, similare cu cele de mai sus, au fost inregistrate in majoritatea mostrelor provenind din zone precum Creta (Kolymbari), Zakynthos, Antiparos si Insulele Thassos si, desigur, din zona invecinata cu Messinia - Laconia. O supriza pozitiva mare a venit din partea uleiurilor de masline extra virgine obtinute din maslini salbatici din diferite regiuni ale tarii (Amphysa, Chalkidiki, Peloponnissos).

Foarte recent, Dl. Magiatis impreuna cu asociatul sau Helen Melliou au fost invitati de catre Centrul pentru Ulei de Masline al Universitatii din California sa studieze, utilizand metoda dezvoltata de acestia, mostre din uleiurile de masline extra virgine care se gasesc pe piata din SUA. Asa cum a fost raportat de catre cei doi cercetatori si de catre reprezentantii Universitatii din California, dupa analiza a sute de uleiuri de masline din diferite tari, nu s-au gasit mostre cu valori identice sau mai bune decat uleiurile de masline extra virgine din Grecia.