Sistemul de punctare a vinurilor

Analiza profesionala (sistemul de punctare a vinurilor) este o procedura profesionala bazata pe reguli foarte specifice, cu un singur scop – de a crea o imagine cat mai apropiata de realitate a calitatii vinului.

Aceasta ar trebui sa fie efectuata de profesionisti (Maestrii ai Vinurilor, Maestru Somelier, Experti in vinuri si altii) cu suficienta experienta si, desigur, fara a fi inclus niciun interes economic personal in timpul evaluarii.

Astazi sunt folosite mai multe sisteme de evaluare bazate pe puncte, cu destule diferente intre ele. Doua dintre acestea sunt cele mai populare si mai utilizate: Sistemul 0-20 si Sistemul 0-100.

Uneori, putem gasi analize de valoare si cu sistemul de 5 stele.

Comparatie a sistemelor de evaluare bazate pe puncte

5 stele / 17-20 / 95-100

Vinurile cu acest tip de evaluari sunt vinuri minunate cu caracter complex incredibil si cu toate standardele clasice ale soiurilor din care provin.

De obicei, includ vinuri foarte scumpe care raman in crama personala pentru cativa ani si sunt consumate la ocazii speciale.

4 stele / 13-16 / 90-94

In aceasta categorie avem vinuri speciale cu caracter complex excelent, vinuri foarte apropiate de prima categorie, cu potential mare de invechire, cu preturi medii si mari.

3 stele / 9-12 / 80-89

Cea mai dificila categorie pentru vinuri, care include vinuri peste medie (80-84) pana la vinuri foarte bune (87-89). Acestea sunt de obicei vinurile de zi cu zi bune, cu preturi mici si medii.

2 stele / 5-8 / 70-79

Aceasta categorie include vinuri medii fara prea mare importanta sau vreun caracter special, dar de obicei vinuri fara mari probleme. Acestea sunt vinuri cu pret mic.

1 stea / 1-4 / 60-69

Aceasta categorie include vinuri sub medie, cu probleme vizibile, de obicei cu gust sau parfum rau, sau cu tanini foarte puternici.

0 stele / 0 / 50-59

In aceasta categorie sunt incluse vinuri complet neacceptabile pentru niciun fel de consum, vinuri care nu ar trebui sa se afle pe nicio piata.