Servirea vinului

A turna vin in pahare in timpul unei mese nu este ceva sofisticat, dar este mai bine sa urmam cateva reguli simple, pentru cel mai bun rezultat.

1. Ca regula generala, vinurile albe sunt servite inaintea celor rosii, iar cele tinere inaintea celor mature.

2. Iarasi o regula generala, vinurile albe ar trebui sa fie reci (11-12°C) iar cele rosii la temperatura camerei (temperatura camerei inseamna nu mai mult de 17-18°C). Vinurile rosii proaspete sunt mai bine sa fie servite putin racite, mai ales vara. Pentru vinurile de desert si cele rose, puteti face acelasi lucru ca pentru cele albe. Daca le tineti pentru 1,5-2 ore la frigider inaintea unei mese, asigurati-va ca vor fi la temperatura corecta.

3. Unele dintre vinuri, mai ales cele rosii si cele mature, sunt necesar sa fie transferate din sticla in carafa, din doua motive: mai intai pentru a avea timp sa „respire”, si apoi pentru a evita sa bem unele dintre sedimente. Evitati sa procedati la fel cu vinurile albe.

4. Folositi pahare din sticla subtire, transparenta, simpla, in forma de lalea. Evitati paharele grele de cristal.

5. Paharul se umple maxim pana la jumatatea lui. In acest fel, puteti plimba vinul si ii puteti simti aromele.

6. Daca nu veti termina o sticla de vin, o puteti pastra maxim 4-5 zile la frigider sau puteti utiliza pompele speciale de vacuum, care ii adauga inca 2-3 zile.