Sarea Comerciala de Masa vs Sarea Naturala Nerafinata, 04/2014

Sarea de odinioara era un aliment sanatos, integral, dar in zilele noastre aceasta a fost procesata si transformata in ceva dezastruos. Ceea ce a inceput ca un nutrient esential a fost desfigurat intr-o substanta pe care corpul nostru nu este menit sa o utilizeze. Desi sarea a primit o reputatie proasta in ultimii ani, s-ar putea sa fiti surprinsi sa aflati ca civilizatiile traditionale apreciau foarte mult sarea naturala si faceau eforturi mari pentru a o procura. Si pentru un motiv bun:

Fiecare celula din organism are nevoie de sare si nenumarate functii depind de sare, de la reglarea zaharului din sange, pana la densitatea osoasa si sanatatea sistemului circulator. Si pentru ca pierdem sare in mod constant in timpul zilei, prin urina si transpiratie, este important sa o inlocuim. Desigur, este contraproductiv sa incercam sa inlocuim sodiul pierdut cu sare de masa comerciala, deoarece aceasta este un produs rafinat si incomplet. In schimb, alegeti o sare nerafinata, de calitate inalta, care poate reface in mod natural rezervele de sodiu, minerale si electroliti de care are nevoie organismul.

Ce este in neregula cu sarea de masa comerciala?

Sarea comerciala este in mod tipic 97,5-99,9% clorura de sodiu, in timp ce o sare nerafinata de calitate are doar aproximativ 87% clorura de sodiu. Acest lucru se datoreaza faptului ca sarea de mare nerafinata are un continut bogat de minerale importante.

Sarea de masa este de obicei plina de aditivi, fluoruri, agenti antiaglomeranti, cantitati excesive de iodura de potasiu si alte otravuri. Multe tipuri de sare comerciala contin si derivati de aluminiu, care sunt cunoscuti ca fiind extrem de toxici. Acesti aditivi pot provoca decolorari in sare, prin urmare sunt folositi agenti de inalbire pentru a ii reda acesteia culoarea alba dorita.

Cu acest nivel de prelucrare nu e de mirare ca sarea comerciala rafinata cauzeaza atat de multe probleme de sanatate! Din pacate, diferentele esentiale dintre sarea rafinata si sarea nerafinata nu sunt inca recunoscute pe scara larga, astfel incat se face presupunerea ca toata sarea este rea, ceea ce cu siguranta nu este cazul.

Sarea, Mineralele si Electrolitii

Sarea naturala nerafinata, recoltata in mod natural si uscata la soare, contine o multitudine de minerale si electroliti. Corpurile noastre au nevoie doar de cantitati mici din aceste substante nutritive, dar ele sunt totusi absolut vitale pentru o varietate de functii din organism. De fapt, ele sunt factori-cheie in productia de enzime, precum si in functionarea sistemului imunitar si in functiile suprarenale si tiroidiene.

Sarea de masa provoaca dezechilibre in lichidele din corp si pune o presiune mare pe sistemele de eliminare. In schimb, sarea naturala nerafinata permite organismului sa realizeze un echilibru de apa atat in interiorul cat si in afara celulelor. Cu surse naturale adecvate de sodiu si apa pura, probleme cum ar fi guta, crampele musculare, retentia de apa si edemul, de multe ori, dispar.

Sarea si Digestia

Sarea adevarata stimuleaza, de asemenea, producerea de enzime si sucuri digestive care sunt necesare pentru ca organismul sa preia elementele nutritive din alimentele pe care le consumam. Acest lucru poate fi benefic mai ales pentru oamenii a caror dieta consta in principal din mancare gatita, deoarece alimentele gatite distrug continutul de enzime. Sarea de mare nerafinata poate ajuta organismul sa digere aceste alimente in mod corespunzator.

Sarea si Sanatatea Glandelor Suprarenale

Un alt bonus: sarea de mare nerafinata este grozava pentru glandele suprarenale. Pofta de sare este un lucru comun printre cei cu oboseala cronica, dar corpul va spune ca are nevoie de mineralele naturale din sarea nerafinata - nu de o doza imensa de sodiu rafinat!

Facand Trecerea la Sarea Naturala Nerafinata

Daca mancati mai ales alimente gatite in casa, atunci trecand pur si simplu la sare nerafinata veti reduce foarte mult aportul de sare comerciala rafinata. Chiar si asa, produsele alimentare ambalate si prelucrate sunt surse ascunse de sare prelucrata. Cu cat cumparati mai multa mancare gata preparata, cu atat va predomina in dieta sodiul rafinat. Din moment ce produsele alimentare ambalate sunt adesea pline de alte ingrediente nesanatoase (cum ar fi uleiuri vegetale sau zaharuri rafinate), oricum este o idee buna sa le evitati pe cat posibil.

A nu se confunda asa-numita sare de mare comerciala cu adevarata sare nerafinata. Multi producatori isi eticheteaza sarea ca "sare de mare", dar aceasta este totusi extrem de rafinata si nu contine minerale valoroase. In schimb, alegeti un producator de sare naturala care ofera sare nerafinata autentica si care este transparent cu privire la modul in care produce sarea, astfel incat sa puteti fi sigur ca nu este foarte rafinata.

Si trebuie sa spunem ca este greu sa te intorci la sarea de masa rafinata dupa ce ai gustat-o pe cea adevarata. Sarea adevarata are acel gust corpolent pe care sarea comerciala, cu gust unidimensional, nu il poate atinge.

Pe o nota separata: desi sarea naturala nerafinata poate fi considerata un aliment sanatos, ar trebui totusi sa fie folosita cu intelepciune si moderatie. Consumul excesiv de sare nu este sanatos pentru nimeni, si anumite persoane pot fi mai sensibile la sodiu decat altele.

Sursa: Global Health Council