Roditis (sau Rhoditis)


Roditis este unul dintre cele mai vechi soiuri grecesti, acesta fiind si motivul pentru care vinurile din soiul Roditis au prieteni foarte loiali. Roditis combina corpolenta cu aciditatea medie, rezistenta in timp si capacitatea mare de invechire. Este aromatic dar fara exagerare precum alte varietati aromatice si are o aroma fructata care se combina extraordinar cu mancarea. Din acest motiv Roditis este larg raspandit in toata lumea.

Roditis produce vinuri exclusiv pentru a fi combinate cu mancarea. Cu toate acestea, poate fi folosit si ca un vin aperitiv servit la 11-12°C. Aceste caracteristici sunt apreciate mult mai mult in pietele internationale de vinuri decat in Grecia.

Este cultivat aproape oriunde in Grecia, de multe ori sub nume diferite inclusiv Rogditis (Chania, Creta), Violento (insula Zakynthos) si Kanelato (Megara, Peloponez). Totusi, cea mai mare productie are loc in Peloponez, Viotia si Insula Evia sub numele oficial Roditis.

Cel mai bun rezultat de gust si aroma apare la altitudini peste 400 metri. Acest vin se combina minunat cu feluri de mancare gatite in ulei, cu branza feta, peste, supe, fasole si linte si carne alba.

Unul dintre cele mai caracteristice vinuri Roditis cu o cariera internationala deosebita este ‘Asprolithi’ de la podgoria Oinoforos.