"Greek Pink!"

Avram Laurentiu Achim – Presedintele Federatiei Somelierilor din Romania

Regele neincoronat al verii, vinul rozé este de multe ori subestimat datorita faptului ca se stiu foarte putine lucruri despre el. Multa lume crede ca este un vin inferior obtinut din amestecarea vinului alb cu vinul rosu sau a strugurilor albi cu cei rosii, sau si mai rau, ca este un vin rosu diluat cu apa.

Vinul rozé este obtinut din soiuri rosii de struguri (cu pielita rosie si pulpa alba) cum ar fi Xinomavro, Agiorgitiko, Syrah sau din soiuri native rozé (cu pielita si pulpa rozé) cum ar fi Moschofilero. Obtinerea culorii rozé in cazul folosirii soiurilor de struguri rosii se face in perioada de contact (de dupa zdrobire) a sucului din interior cu pielitele ce contin pigmentii de culoare. Culoarea vinurilor rozé poate varia de la nuantele foitei de ceapa sau coral-roz, trecand prin roz-bej, somon-auriu, trandafiriu pana la rosu carmin.

Toata bucataria mediteraneeana este orientata catre vinurile rozé, datorita faptului ca aici fructele de mare si preparatele din peste sunt pe meniul oricarui restaurant. Dorada sau lavraki la gratar, creveti gatiti in orice fel, taramosalata (salata de icre), stridii, midii sau feluri foarte grecesti precum garides saganaki (creveti cu sos rosu si feta), atherina (hamsii) prajite si achinosalata (salata de arici) cer vinuri rozé.

Revenind in fiecare primavara la moda, rozé-ul este de departe cel mai versatil vin atunci cand vorbim de posibilitatile de asociere. Pui sau porc la gratar, paste cu sos alb sau rozé, pizza si orice fel de salata verde sau salata greceasca traditionala, rosii umplute, fasole verde cu sos de rosii, branza proaspata de capra aromata cu usturoi si ierburi, salate cu legume proaspete, grataruri usoare, pana la delicatele sorbet-uri cu petale de trandafiri.

Toate acestea "striga" dupa un pahar de vin rozé.

Καλή σας όρεξη! (Pofta buna!)