Putem folosi ulei de masline extra virgin pentru prajit? , 03/2014

Foarte multi oameni care adora sa foloseasca ulei de masline extra virgin zi de zi cred ca nu e bine sau chiar ca e periculos sa il utilizeze pentru a praji orice fel de mancare.

Este un lucru destul de cunoscut in zilele noastre ca uleiul de masline are o multime de beneficii pentru sanatate si ca, utilizand uleiul de masline in vinegrete, emulsii si produse de patiserie, stropit peste mancare sau in care se inmoaie mancarea, se adauga un nivel suplimentar de aroma si umiditate, atunci cand este nevoie.

Dar este aproape necunoscut faptul ca uleiul de masline ofera posibilitatea de a obtine aceleasi beneficii prin gatitul pe aragaz, folosind metode de gatit la temperaturi mari, precum prajirea sau sotarea.

Ati putea spune: prajire si sanatos? In niciun caz! Dar adevarul este ca folosind ulei de masline extra virgin le puteti avea pe amandoua.

Desi prajirea in tigaie, prajirea in baie de ulei, prajirea in wok si sotarea sunt metode diferite de gatit pe foc, toate au un lucru in comun: temperatura uleiului de gatit. Scopul acestor metode este de gati repede exteriorul mancarii, creand un exterior crocant, in acelasi timp permitand caldurii uleiului sa patrunda peste tot. Pentru a realiza acest lucru, uleiul trebuie sa atinga temperaturi intre 177 si 188 grade Celsius inainte de a introduce mancarea in el.

Sa privim si sa analizam cele mai comune mituri legate de prajirea folosind ulei de masline extra virgin.

Mitul numarul unu: Punctul de afumare al uleiului de masline este prea scazut pentru prajire.

Unele uleiuri pentru gatit si grasimi ating punctul de afumare inainte de a se atinge temperaturile necesare pentru o prajire adecvata. Punctul de afumare este temperatura la care are loc o modificare chimica, rezultand in fum si aroma nedorite. Uleiul de masline nu este unul dintre acestea. Punctul de afumare al uleiului de masline extra virgin este intre 194 si 210 grade Celsius, in functie de impuritati si de aciditatea uleiului de masline: cu cat este de calitate mai buna, cu atat este mai ridicat punctul de afumare. Asadar, se pare ca punctul de afumare al uleiului de masline este cu mult peste temperatura necesara.

Mitul numarul doi: Temperatura de prajire va schimba uleiul de masline dintr-un ‘ulei bun' intr-un ‘ulei rau.'

Grasimile si uleiurile pentru gatit sunt considerate grasimi alimentare, din care exista trei tipuri: saturate, trans si nesaturate. Primele doua sunt rele, dar cel de-al treilea, grasimile nesaturate, include uleiul de masline, o grasime sanatoasa derivata din plante. Caldura necesara pentru a creste temperatura uleiului de masline suficient de mult pentru a praji mancarea nu poate schimba compozitia chimica a uleiului de masline dintr-unul bun intr-unul rau.

Mitul numarul trei: Mancarurile prajite absorb uleiul in care sunt gatite, cauzand ingrasarea.

Mancarea prajita in mod corect va absorbi mult mai putin ulei daca temperatura uleiului este suficient de mare inainte de a introduce mancarea in el. Altfel, mancarea va absorbi intr-adevar uleiul, producand un produs umed, flasc. Stiti, precum acei cartofi imbibati de ulei pe care i-ati mancat saptamana trecuta de la fast food-ul dumneavoastra preferat.

Prin urmare, concluzia este doar una:

Nu numai ca puteti praji cu ulei de masline, ci chiar ar trebui. Prajirea cu ulei de masline extra virgin nu numai ca ne satisface pofta pentru mancaruri prajite, dar face asta pe langa faptul ca asigura si cerintele nutritionale prin o grasime alimentara sanatoasa.

Sursa: http://www.oliveoiltimes.com/whats-cooking-with-olive-oil/frying-with-olive-oil/30470