Pariul cu Retsina, 08/2014

Un interviu cu Eleni Kechri, oenolog (de la Kechri Winery), acordat publicatiei Oinoxos Magazine din Grecia

“Copil fiind, am o multime de amintiri despre familia mea care producea vinuri si mai ales despre tatal meu, care a luptat pentru a redefini Retsina, creand un nou Kechribari bazat pe studiile sale din Franta.

Chiar daca am fost in crama de cand ma stiu, nu am intentionat sa studiez oenologia. In timpul studiilor mele la Universitatea Politehnica, in cadrul Departamentului de Inginerie in Chimie, am avut o sansa de a face o practica legata de vinuri. Asa ca am decis sa o fac, bazandu-ma pe intuitia de moment.

In 1996 eram la crama Reicshart von Buhl din Germania. Acolo, vorbind cu oenologul german, care calatorea des in Grecia, am vazut un alt mod de gandire la care trebuie sa recunosc ca nu ma gandisem inainte. "Nu ii inteleg pe greci. Aveti posibilitati pe care refuzati sa le recunoasteti. Ce este vinul Retsina? Este un vin bun sau un vin prost, in functie de calitatea productiei. Atat de simplu. Refuzati sa aduceti la zi un vin cu o istorie de mai mult de 4000 de ani, ce ar putea fi emblematic pentru toate viile grecesti. Produceti acest vin care se potriveste incredibil de bine cu gastronomia greceasca. De ce nu va concentrati pe asta? "

In acea noapte, intre o cina gustoasa si un Riesling foarte bun, impreuna cu prietenul meu neamt am creat numele de Tear of the Pine, cu noua ani inainte de productia 2005 cand am prezentat oficial vinul.

In acel moment din timpul cinei nu am inteles multe din ceea ce vroia sa spuna prietenul meu german. Am vazut ideile sale ca eretice. Dar, dupa o perioada scurta de timp, am inceput sa inteleg. Este nevoie de multa munca, m-am gandit, si cu siguranta nu numai din partea unei singure persoane. Poate ca tatal meu are dreptate.

In 2003, cand m-am intors de la Bordeaux, dupa ce mi-am terminat studiile in oenologie, am inceput sa lucrez la proiectul "New Type Retsina". Tatal meu a experimentat timp de cativa ani cu acest proiect. In 2006, cu putin inainte sa trimitem probele vinurilor noastre la Concursul International de Vinuri de la Salonic, si in timpul unei testari intre noi, am glumit, spunand "veti vedea, vom lua cel Marea Medalie de Aur pentru Retsina".

Cand am luat Medalia de Aur pentru Kechribari si Marea Medalie de Aur pentru Tear of the Pine, nu am putut crede. Mai ales Tear of the Pine mi-a dovedit posibilitatile vinului Retsina de a crea tipuri diferite, in functie de soiuri si de protocoale oenologice diferite.

Din fericire, astazi puteti gasi in Grecia o multime de vinuri moderne si de calitate excelenta, de diferite tipuri si de la diversi producatori. Vinuri care sunt potrivite alaturi de mancare si care pot face diferenta.

Dar, in realitate, un pranz sau o cina aproape de mare, cu toate aceste feluri de mancare diferite, foarte populare in tavernele grecesti, de la peste prajit, taramosalata, tipuri diferite de meze cu carne sau mancare gatita in ulei, cu un vin Retsina bun alaturi, poate fi o experienta deosebita. Ce fel de vin din lume poate sustine o masa cu mancare ca aceasta?

Dar ceea ce este cu adevarat surprinzator este faptul ca un vin Retsina precum Tear of the Pine poate fi asociat cu o multime de alte bucatarii nationale, si in special cu cele asiatice. Beti acest vin cu mancare japoneza sau chinezeasca si va veti aminti de mine.

Va puteti da seama de posibilitatile la nivel mondial, cu marketingul potrivit.

Astazi sunt foarte mandra, deoarece credem in aceste produse si am pus tot efortul in ele. Avem in mainile noastre un star absolut de peste 4000 de ani. Oferind acestui vin calitatea potrivita, nu putem avea decat un mare succes. "