Mavrodaphne (sau Mavrodafni)

Cu o poveste care seamana cu un basm si o reputatie care a ajuns in toate colturile lumii, Mavrodaphne este cel mai vechi vin grecesc imbuteliat care vrajeste pe oricine il incearca.

Mavrodaphne a fost produs prima oara de catre Gustav Claus in 1852, care a decis sa se mute in Patra si sa planteze prima lui podgorie. In 1873, a infiintat o mica podgorie numita Achaia, unde a produs primul vin dulce care mai tarziu a fost cunoscut ca ‘Mavrodaphne’. In 1985, a fost redenumit Mavrodaphne Patras, un vin cu denumire de origine. In timpul procesului de vinificatie al Mavrodaphne producatorii au folosit un soi local numit ‘Black Corynthian’ (Corintian Negru) iar vinul a fost pastrat pentru cativa ani in butoaie mari.

Astazi, in crama Achaia Claus se pot gasi cu usurinta recolte vechi exclusive, printre care si prima care a fost produsa de Gustav Claus, unul dintre cele mai vechi vinuri ale Europei.

Mavrodaphne este un vin de desert, faimos peste tot in lume pentru ca este utilizat de catre biserica pentru Sfanta Impartasanie.

Mavrodaphne se combina cu deserturi ca prajituri cu ciocolata, fructe uscate sau foie gras si Roquefort. Ca aperitiv, se serveste la 11-13°C.