Malagousia (sau Malagouzia)


Malagousia este considerata Regina soiurilor grecesti. Conform traditiei grecesti, o gura de vin Malagousia la temperatura corecta va poate ajuta sa uitati de melancolia iernii.

Malagousia se gaseste cel mai des in partea centrala a Greciei, dar la inceputurile productiei sale strugurii au fost afectati serios de umiditate, deoarece sunt foarte sensibili la conditiile de vreme. Astazi, Malagousia este mult mai rezistent la conditiile de vreme si de aceea poate fi gasit in Macedonia, Grecia Centrala, Attica si Peloponez. Indiferent de originea sa de cultivare, inca se mai pot gusta caracteristicile si aroma clasica originala. Factorul care diferentiaza Malagousia este varsta vitelor si procesul de productie folosit de producatori.

Vinurile din acest soi se disting prin caracterul aromatic si fructat, prin finete si personalitate. In pahar, Malagousia emite arome de citrice, lamaie, mango, piersica si flori. Cu aceste arome ierbale, de flori si botanice (busuioc) Malagousia este pe locul al doilea in preferintele de vinuri grecesti din afara Greciei, dupa Assyrtiko.

Palatul este crocant, cu un gust picant fantastic si fara aciditate puternica. De obicei se serveste proaspat dar poate ramane si la sticla pentru 1-2 ani. Unii producatori pastreaza Malagousia in butoaie pentru prelungi perioada in care acesta poate fi consumat.

Este un vin minunat si oricine il incearca se va indragosti de gustul si de aromele sale diverse.