Lava din Santorini intr-un pahar, 07/2014

Cu doar cateva decenii in urma vinurile din Santorini aveau un caracter foarte diferit fata de prezent. Nu doar vinurile albe erau etichetate cu Denumire de Origine Protejata (DOP) Santorini, care insa nu ofereau gama de arome si note de care ne bucuram astazi, ci si cele roze, care erau mai degraba obisnuite, si cele rosii, care erau inca rustice, de moda veche. Insa, in zilele noastre toate acestea s-au schimbat, iar producatorii de pe insula sunt hotarati sa nu aiba nici macar un vin mediocru in gama lor.

DOP Santorini Tank

Torent de aciditate

Fiecare vin Santorini indica locul sau de origine, dar cele provenite din rezervor il „tuna”. Lipsa efectelor lemnului sau a altor metode de producere a vinului (care inoculeaza strugurilor caracteristici diferite) permite vinului sa fie expresia deplina a unui terroir unic.

Prin caracterul "neutru" al rezervoarelor din otel inoxidabil, in paharul nostru ajunge mineralitatea insulei Santorini, cu note de lamai necoapte sau coapte si "clei" lichid. Palatinul este bogat, dar este ascuns in spatele unui torent neingradit de aciditate care ii da vinului ferocitate, in timp ce finisul scurt si oarecum astringent adauga nota finala unui vin care este o adevarata opera de arta.

Stridiile crude reprezinta prima combinatie de arome care vine in minte, deoarece nervul si gustul iodat de lamaie ale acestui vin il fac ideal sa le insoteasca. Acelasi lucru este valabil si pentru aperitivele prajite, al caror caracter onctuos va fi pus in valoare. Salate, fasole si paste cu fructe de mare, pesto proaspat sau sos de tomate vor fi, de asemenea, in armonie cu un Santorini din rezervor. Evitati, totusi, mancarurile dulci - mai ales daca vinul este tanar.

DOP Santorini Barrel

Fin si onctuos

Natura neimblanzita al unui vin Santorini care nu a trecut prin butoi nu este pe placul tuturor iubitorilor de vin. Insa, fermentarea si invechirea in butoaie de capacitate mica, de obicei, il pot face sa se ... stabilizeze putin si sa devina accesibil pentru mai multi consumatori – intensificand, in acelasi timp, flexibilitatea sa la masa. Bogatia minerala a butoiului va adauga note de tutun, vanilie si nuci, si in acelasi timp ii va domoli ferocitatea, facand vinul mai fin si oferind volum si un gust onctuos.

Pestele la gratar revendica armonia absoluta cu vinurile Assyrtiko din aceasta categorie. Acelasi lucru este valabil pentru tocana de carne cu sos de ou si lamaie. De asemenea, il puteti combina cu un platou de branza greceasca.

Rose

Mai mult si mai bine

Vinurile rosé din Santorini -cu arome grele, exuberante- au reusit rareori sa impresioneze in trecut. Cu toate acestea, atentia care se acorda in zilele noastre in timpul recoltarii si vinificatiei permite sa se obtina vinuri remarcabile, care merita un loc la masa noastra: alaturi de sos de rosii de vara, paste cu rosii sau carne, dar si carne de pui sau iepure.

Rosu

"Stelele" in devenire

O alta categorie unde Santorini surprinde in ultimii ani, este cea a vinului rosu. Desigur, abundenta vinurilor albe este atat de mare incat acestea ar putea sta cu usurinta, chiar alaturi de mancaruri bogate din carne.

Vinurile rosii au acum propria lor alegere: Mavrotragano. Aceasta varietate autohtona pare sa aiba toate calitatile pentru a oferi prospetime aromatica, complexitatea gustului, durata si un simt remarcabil al terroir-ului. Sunt minunati "reprezentanti" ai sai pe piata, acompaniament perfect pentru carne de miel, vitel sau friptura.

Dulce

Avantaj

Nu este nevoie de multe cuvinte pentru vinurile dulci din Santorini. "Uscarea" strugurilor de Assyrtiko, de Aidani si alte soiuri ale insulei sub soarele fierbinte al Cicladelor compacteaza aromele si gusturile, oferind -dupa invechire indelungata- celebrele Vinsanto si Mezzo, pline de arome de gutui, smochine, stafide si fructe uscate, cu aciditate excelenta, suficienta pentru a contrasta cu prezenta puternica a zaharului si a butoiului si pentru a le da un caracter catifelat.

Prajiturile la cuptor, placintele cu nuci, cremele de caramel, spuma cu nuci si deserturile cu ciocolata cu lapte isi vor gasi ... alter ego-ul alaturi de un Vinsanto sau un Mezzo. In ceea ce priveste vinurile dulci produse cu aceeasi metoda ca si soiurile rosii de pe insula? Ele se potrivesc perfect cu ciocolata neagra sau produse de patiserie, cu cirese si prune.

Iar cei care sunt predispusi la excese ... le pot incerca alaturi de Roquefort, Stilton, Gorgonzola sau alte feluri de branza cu mucegai, si o branza greceasca, pentru o asociere care va fi de neuitat!