Informatii nutritionale despre fistic, 02/2014

Fisticul a fost venerat din cele mai vechi timpuri ca simbol al bunei stari si al unei sanatati robuste. Nucile de fistic sunt imbogatite cu multe substante nutritive benefice care sunt esentiale pentru o sanatate optima.

Fisticul creste bine in clima calda, uscata, cu ierni reci. Dupa plantare, este nevoie de aproximativ opt pana la zece ani inainte de a se obtine prima recolta majora. Odata stabilizat, acesta continua sa faca fructe timp de secole.

Beneficiile fisticului pentru sanatate

  • Nucile de fistic cresc in pomi, fiind recunoscute pentru principiile sanatoase de nutritie.
  • Fisticul reprezinta o sursa bogata de energie; 100 g de nuci contin 557 de calorii. In plus, acesta este bogat in acizi grasi mono-nesaturati precum acidul oleic si este o sursa excelenta de antioxidanti. Consumul regulat de fistic ajuta la scaderea colesterolului total precum si a colesterolului rau LDL si creste nivelul colesterolului bun HDL din sange. Cercetarile sugereaza ca dieta mediteraneeana, care este bogata in fibre alimentare, acizi grasi mono-nesaturati si antioxidanti, ajuta la prevenirea bolilor coronariene si a accidentelor vasculare prin favorizarea profilului lipidic sanatos din sange.
  • Reprezinta o sursa bogata de substante fito-chimice care ar putea contribui la activitatea antioxidanta, inclusiv caroteni, vitamina E, si compusi antioxidanti polifenolici. Studiile au sugerat ca acesti compusi ajuta corpul uman sa elimine radicalii liberi toxici si, astfel, protejeaza corpul de boli, cancer, precum si de infectii.
  • Fisticul este o sursa excelenta de vitamina-E, deosebit de bogat in gamma-tocoferol; contine aproximativ 23 g per 100 g. Vitamina E este un puternic antioxidant solubil in lipide, esential pentru mentinerea integritatii membranelor celulare, a membranelor mucoase si a pielii; ofera protectie impotriva radicalilor liberi daunatori.
  • Nucile sunt pline de vitamine importante din complexul de vitamine B, cum ar fi riboflavina, niacina, tiamina, acidul pantothenic, vitamina B-6 si folati.
  • Aceste nuci reprezinta un depozit de minerale precum cupru, mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc si seleniu. 100 g de fistic ofera 144% din doza zilnica recomandata de cupru. Cuprul este un mineral esential care este necesar in neuro-transmisie, in metabolism, precum si in procesele de sinteza din celulele rosii.
  • Uleiul de fistic are o aroma placuta, parfumata, de nuca si are proprietati emoliente excelente. Acesta ajuta la protejarea pielii de uscaciune. De asemenea, a fost folosit la gatit si ca "ulei de baza sau ulei purtator" in medicina traditionala si in terapia prin masaj, in aromoterapie si in industria farmaceutica si cosmetica.

Doar o mana de fistic pe zi ofera niveluri recomandate suficiente de antioxidanti fenolici, minerale, vitamine si proteine.

Pastrare

Fisticul decorticat ar trebui pastrat intr-un container etans si tinut la frigider pentru a preveni ca acesta sa devina ranced.

Utilizari culinare

  • Il puteti consuma crud, ca o gustare.
  • Pentru dulciuri. Fisticul are un gust de nuca, surprinzator de placut si cu o aroma fructata. Baclavaua, un desert dulce facut din straturi de "aluat foetaj sau aluat de strudel" subtire ca hartia, umplut cu fistic tocat, cu migdale si cu alune caju si indulcit cu sirop sau cu miere, este un produs de patiserie foarte popular.
  • Fisticul prajit si maruntit este deseori presarat peste salate, deserturi, in special inghetata si alte deserturi pe baza de inghetata (spre exemplu, kulfi din subcontinentul indian), biscuiti, dulciuri si torturi.
  • In salate. Fisticul decorticat reprezinta un mare plus in salatele de legume sau de fructe.
  • Se foloseste pe scara larga la gatit (in numeroase feluri de mancare mediteraneene moderne).

(Sursa: USDA National Nutrient data base)