In lumea Boutari Winery, 07/2014

Fascinanta istorie a uneia dintre cele mai mari si cele mai vechi companii vinicole din Grecia, in naratiunea lui Konstantinos Boutari, intr-o dimineata de primavara in biroul sau de la Pikermi (Attica), in care incepe sa povesteasca istoria afacerii de familie, care numara deja 133 ani si patru generatii.

"Si am pregatit-o deja pe urmatoarea!" informeaza el, razand, fiind alaturi de fiicele sale, Marina si Christina, responsabile pentru domenii-cheie in cadrul companiei.

Un spirit nelinistit

Asa cum se intampla de obicei in fiecare poveste de succes, in cazul Boutari Winery totul a inceput cu un spirit nelinistit, un om cu un apetit nesatios pentru viata si creatie: Ioannis Boutari. Acesta era din zona Nymphaeum Florina, de unde a plecat la o varsta frageda sa isi caute norocul in Naoussa. A lucrat acolo pentru o vreme, impreuna cu sora lui, care vindea cereale si faina. Dar a vrut sa isi creeze propriile oportunitati.

In acele vremuri, viile erau extrem de dezvoltate in regiune. Asadar, a deschis prima sa podgorie in Naoussa. "Bunicul meu a fost printre primii care au imbuteliat vin rosu, in 1879. Acesta a fost cunoscut din vorba in vorba, din generatie in generatie. Localnicii l-au iubit si l-au respectat. O data, cand a fost victima unui sabotaj -persoane necunoscute, probabil hoti, au intrat in pivnita, au deschis butoaiele si au varsat tot vinul pe strazile orasului- a doua zi toti producatorii i-au dat cate o parte din stocul lor, pentru a putea sa lucreze in continuare.

La scurt timp compania a deschis filiale in Salonic.

In 1935, fiul lui Ioannis, Stelios, preia conducerea, dar este prins de al doilea razboi mondial. In timpul razboiului totul a fost distrus si orasul Salonic s-a schimbat complet. Pana la sfarsitul razboiului, afacerea incepe treptat sa se revigoreze. Stelios Boutari are de partea sa un ajutor pretios, sotia lui, Fanny. Isi extind activitatile in Atena si intra cu mare succes pe piete externe: Austria, Egipt, Japonia. Deschid a doua podgorie in Naoussa. Intre timp, cuplul are doi fii: Yiannis, actualul primar al orasului Salonic si Konstantinos, Presedinte al Consiliului de Administratie si CEO al "Boutari Winery".

„Tatal meu era hotarat sa impuna vinul rosu, si a facut-o cu doua mari etichete: Naoussa Boutari si Cava Boutari. A incurajat fermierii sa planteze soiuri noi: Xinomavro si Negoska. A gasit terenul de la Giannakochori si l-a curatat de buruieni si l-a transformat in podgorii. A fost o investitie uriasa." „Nu este posibil sa creezi vinuri mari, daca nu o faci in locul potrivit. Aceasta a fost intotdeauna filozofia noastra", continua domnul Boutari.

In 1989 a inceput sa functioneze via din Santorini, multi-premiata pentru arhitectura sa. Acolo a inceput productia unor vinuri foarte mari, precum Santorini Boutari si Vinsanto.

Podgoria Skalani, chiar langa Heraklion (Creta), este intr-adevar o bijuterie in zona Archanes. Domaine Fantaxometocho este inconjurat de o impresionanta podgorie de 70 de hectare care, datorita alegerii deosebit de elegante a locatiei, este protejata de caldura vanturilor sudice de vara. In acelasi timp, aceasta primeste briza rece a Marii Cretei. Faimosul Skalani (vin rosu) este produs acolo, impreuna cu alte etichete.

Konstantinos Boutari adauga: "Asupra a doua lucruri nu facem concesii: cunoasterea aprofundata a productiei si soiurile si cercetarile extinse de vinificatie. Skalani a avut nevoie de 12 ani de experimentari pentru a veni pe piata".

In 1990 a incercat sa cumpere o vie mare in Napa, California. "In cele din urma, acordul nu a avut succes. S-a intamplat, totusi, sa o gasim in Languedoc, Franta. Am cumparat Domaine de Mayrac, o podgorie cu 700 de hectare de vie, pentru ca noi credem ca este un instrument important pentru dezvoltarea in afara Greciei. "

In anul 1991, odata cu achizitionarea podgoriei istorice Kaba, Boutari Group si-a extins prezenta in Mantineia, dar si in Attica, prin Matsa Estate (de unde provine unul dintre cele mai bune vinuri Malagouzia).

Conversatia trece prin perioada dificila (1995) cand Ioannis si Konstantinos Boutari au decis sa urmeze cai separate. Ioannis a deschis Kir-Yianni Estate iar Konstantinos a continuat singur cu Boutari.

Viziunea si visele sale au fost impartasite de catre fiicele sale: Marina, educata in Statele Unite, care, incepand cu anul 1995 cand a terminat studiile, a detinut diferite pozitii in cadrul companiei si in prezent este Director de Marketing, si Christina, care este responsabila pentru exporturile in America si Australia. De la tatal lor, cu exceptia cunostintelor despre vin, au invatat ceva foarte important. "Ca nu trebuie sa renunti atunci cand te confrunti cu multe dificultati", spune Marina. "Nu accepta niciodata "nu" drept raspuns. Totul este posibil, daca vrei cu adevarat", adauga Christina.

Boutari Winery a fost premiata de 17 ori "Podgoria Anului" de catre Wine & Spirits Magazine.

Identitatea Boutari Winery in cifre

Podgorii: 6 in Grecia si 1 in Franta

Proprietati: 1.000 de acri in proprietate privata la Mantinea, Creta, Santorini, Goumenissa si Languedoc (Sudul Frantei) si 1.500 de hectare de vita de vie contractate.

Productia anuala: 4.750.000 de litri de vin

Etichete: 60

Numar de angajati: 122

Exporturi: 47% din productie, in 35 de tari

Presedinte si CEO: Konstantinos Boutari

Sursa: http://www.oinoxoos.net/oinos/3900/Ston-kosmo-tis-Mpoutaris-Oinopoiitiki?p=9