Fructele de mare si vinul

Regulile generale referitoare la relatia dintre mancare si vin nu numai ca ajuta, dar chiar garanteaza o asociere de succes. Si una dintre regulile de baza este aceea ca pestele se combina cu vinul alb.

Orice tip de fructe de mare se asociaza, de obicei, cu un vin alb potrivit.

Incepand cu micile hamsii care de obicei sunt prajite in tigaie, cautam vinuri albe cu aciditate mare, cum ar fi cele din Santorini (Assyrtiko) sau un vin Retsina de buna calitate. Desigur, daca punem alaturi ouzo sau tsipouro, nimeni nu se va plange.

In aceeasi categorie intra si restul fructelor de mare care se pot praji in ulei de masline pur. Combinati un vin “Santorini” din insula Santorini sau un vin clasic Retsina cu creveti, sepie, calamari (prajite) si nu veti uita niciodata rezultatul.

In urmatoarea categorie, pesti ca dorada, bibanul de mare sau fagri tintesc spre armonia completa cu vinuri bazate pe Assyrtiko, Moschofilero, Roditis sau Savvatiano.

Pentru pestele mare precum pestele-spada sau un file bun de ton sau somon, care depasesc ca gust pestele comun, cautam un vin Santorini trecut prin butoi sau un Chardonnay tinut in butoi. Si daca vrem sa pasim in afara regulilor, putem incerca un vin rosu moale, tanar, dar tineti-l la frigider cu 30-40 minute inainte si poate fi o mare surpriza.

Pentru mancaruri precum risotto cu fructe de mare sau paste cu fructe de mare, trebuie sa alegem vinuri moi care provin din soiul Moschofilero dar si din amestecuri, cum ar fi Assyrtiko cu Sauvignon Blanc. Vinurile rose bazate pe Agiorgitiko sau Xinomavro pot face combinatii excelente cu acest tip de mancare.

Asadar, data viitoare cand veti decide sa gatiti peste, veti sti ce vin sa comandati.