Doua Linguri pe Zi: Pozitia FDA asupra Beneficiilor Uleiului de Masline, 04/2014

Cu aproape un deceniu in urma, Food and Drug Administration (Agentia pentru Siguranta Alimentelor si a Medicamentelor)din SUA a permis plasarea unei mentiuni calificate de sanatate pe etichetele alimentare de ulei de masline, ca raspuns la o cerere depusa de catre North American Olive Oil Association (Asociatia pentru Ulei de Masline din America de Nord). ?tampila de aprobare, sub forma de mentiune calificata de sanatate, precum si constientizarea beneficiilor ar putea explica aportul mai mare de ulei de masline din partea americanilor, din ultimii ani.

Mentiunea afirma ca un consum zilnic de aproximativ 2 linguri, sau 23 de grame, de ulei de masline extra virgin, poate reduce riscul de boli cardiace coronariene. Decizia de a permite mentiunea a fost facuta dupa ce FDA a gasit dovezi suficiente pentru a concluziona ca acizii grasi mononesaturati, prezenti in mod natural in uleiul de masline, pot preveni bolile de inima.

Literatura de specialitate revizuita de catre FDA a aratat ca inlocuirea acizilor grasi saturati cu acizi grasi mononesaturati reduce concentratiile de colesterol total seric si de colesterol LDL seric, ambele fiind cunoscute pentru cresterea riscului de boli cardiace coronariene. Cu toate acestea, numai unele dintre studiile analizate au raportat o crestere a colesterolului HDL care, ca si colesterol "bun", poate reduce riscul de boli cardiace coronariene la nivele ridicate.

Din concluziile lor, FDA a stabilit ca este nevoie de un aport zilnic minim de 17,5 grame de acizi grasi mononesaturati din ulei de masline pentru a exercita un efect pozitiv asupra reducerii de boli cardiace coronariene.

Cu un continut in uleiul de masline de pana la 74 procente de grasimi mononesaturate, este nevoie de doar 23 de grame de ulei de masline pentru a furniza cele 17,5 grame necesare de acizi grasi monosaturati. Acest lucru se ridica la 1,7 linguri de ulei de masline, ceea ce este transpus ca aproximativ 2 linguri in fiecare zi in mentiunea calificata de sanatate.

Pentru ca uleiul de masline sa ajute la reducerea riscului de boli de inima, mentiunea afirma in continuare ca uleiul de masline ar trebui sa inlocuiasca o cantitate echivalenta de grasimi saturate din dieta. In mod similar, Ghidul Alimentar pentru Americani (2010) afirma ca "Consumand mai putin de 10 la suta din calorii din acizi grasi saturati si inlocuirea lor cu acizi grasi mononesaturati si/sau polinesaturati este asociata cu niveluri scazute de colesterol din sange si, prin urmare, cu un risc mai mic de boala cardiovasculara."

Pe langa acizii grasi mononesaturati, antioxidantii si vitamina E prezenti in uleiul de masline sunt adesea asociati ca factori care pot preveni bolile de inima, raporteaza Agricultural Marketing Resource Center (Centrul de Resurse de Marketing pentru Agricultura).

In ultima declaratie de precautie care urmeaza mentiunea initiala de sanatate, este clar ca FDA nu doreste sa se faca excese si sa se creasca aportul total de grasimi. La urma urmei, uleiul de masline este totusi o grasime si ofera aceeasi cantitate de calorii pe gram ca si alte grasimi alimentare. Bazat pe USDA Nutrient Database for Standard Reference (Release 26) (Baza de Date USDA pentru Standarde de Referinta ale Nutrientior – Versiunea 26), cele 23 de grame de ulei de masline extra virgin recomandate ar contribui cu aproximativ 203 calorii. Pentru a preveni o crestere a caloriilor provenite din grasimi, uleiul de masline ar trebui sa fie utilizat pentru a inlocui, si nu pentru a se adauga la alte grasimi prezente in dieta.

Tot mai multi americani recunosc beneficiile pentru sanatate ale uleiului de masline extra virgin si l-au facut parte din dieta lor. Acest lucru este evident pe masura ce consumul de ulei de masline in Statele Unite a cunoscut o crestere dramatica de 5 la suta in fiecare an intre 2008 si 2012, conform U.S. International Trade Commission (Comisia Internationala de Comert a SUA).

Sursa: http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-news/two-tablespoons-olive-oil/38888