Degustarea vinului

In timpul unei degustari jurizate expertii degustatori folosesc un formular de evaluare numit "Fisa de degustare". Acest formular defineste un ghid de evaluare a calitatii unui vin sau a unei serii de vinuri. Fisa completata reprezinta aprecierile degustatorului despre fiecare dintre caracteristicile vinului.

Fisa este impartita pe sectiuni. Fiecare sectiune reprezinta un criteriu de evaluare, grupate dupa urmatoarele categorii:

  • Examinarea vizuala
  • Examinarea olfactiva
  • Examinarea gustativa
  • Calitatea generala

In cele ce urmeaza vom incerca sa rezumam aspectele fiecarei categorii de evaluare. Cuvintele sau expresiile folosite pentru evaluari sunt scrise cu litere cursive.

Examinarea vizuala:

O examinare a proprietatilor de culoare ale vinului si modul in care acestea se refera la regiunea producatoare, soiul de struguri si recolta. Criteriile definesc:

  • Aspectul vinului (transparenta, vascozitate, efervescenta, formarea de spuma).
  • Stralucirea culorii cand vinul este privit la lumina (clar, stralucitor, limpede si tulbure).
  • Intensitatea culorii cand vinul este privit la lumina (vioaie, intensa, corecta si palida).

Examinarea olfactiva:

Aprecierea complexitatii aromei, a intensitatii ei, precum si modul in care ambele se refera la regiunea producatoare si la soiul de struguri. Criteriile definesc:

  • Mirosul prin aroma (floral, condimentat, fructat, nuante de pamant, vegetale, de otet, de lemn, chimice, de animal) si
  • Intensitatea (foarte intensa, destul de intensa, putin intensa).

Examinarea gustativa:

O examinare care are in vedere gustul, corpolenta, taria alcoolica, echilibrul gustativ, caracterul aromatic perceput in nas direct din gura, fluiditatea-vascozitatea, temperatura de degustare si remanenta gustativa si olfactiva ramasa dupa inghitirea vinului. Criteriile definesc:

  • Gustul prin aroma si examinand continutul vinului. Continut de zahar (sec, demisec, demidulce, dulce), astringenta (tanic, greu, inchis), aciditate (verde, ascutita, racoritoare, echilibrata, plata), corp (corpolent, corp mediu/plin, corp mediu, usor, foarte usor) si durata (postgust - lung, mediu-lung, scurt).

Evaluarea calitativa generala:

O examinare a senzatiei produse de vin ca un intreg si nu ca in pasii anteriori de evaluare. Vinul este evaluat asupra caracteristicilor tipice regiunii din care se produce, anul de productie si invechirea. Sunt evaluate de asemenea si alte cateva puncte, cum ar fi calitatea opritorului, dopul, eticheta si tipul de sticla. Evaluarea defineste:

  • Calitate: remarcabil, foarte bun, bun, corect
  • Caracter: atractiv, corect, neutru
  • Comentarii generale si valoarea pentru bani.