Cum ar trebui pastrat uleiul de masline?

Uleiul de masline este un condiment fragil, dar in conditiile adecvate se pastreaza bine, intr-o sticla nedeschisa, pana la doi ani. Pentru a preveni uleiul dumneavoastra de masline sa oxideze, trebuie sa cunoasteti potentialii factori de risc si sa alegeti un loc sigur de depozitare.

Uleiul de masline de cea mai buna calitate vine de obicei in recipiente din sticla colorata. Culoarea sticlei previne oxidarea, in timp ce sticla in sine pastreaza perfect gustul uleiului de masline. Daca recipientul are 5 litri sau mai mult, il puteti transfera in sticle mai mici pentru a fi mai usor de folosit. Recipientele din portelan sau din otel inoxidabil va pot completa bucataria si permit depozitarea in siguranta. Plasticul nu este o alegere buna, deoarece uleiul de masline pur va prelua unele dintre caracteristicile de gust ale recipientului.

Unii producatori ambaleaza uleiul de masline in sticla transparenta (de obicei, uleiurile de masline gourmet). Daca nu doriti sa deschideti sticla in urmatoarele 4-6 luni dar va ingrijoreaza oxidarea, inveliti recipientul in folie de aluminiu. ?ineti-l acoperit pana cand sunteti gata sa il folositi.

Multe persoane tin uleiul de masline langa aragaz. Acest lucru este o greseala, deoarece caldura poate distruge rapid calitatile gustative ale unui ulei de masline extra virgin fin.

Pentru a mentine cel mai bun gust cu putinta, ar trebui sa pastrati uleiul de masline intr-o camera cu temperatura scazuta. Daca aveti o crama sau un cabinet de vinuri cu control al temperaturii si umiditatii, pastrati uleiul de masline cu vinurile; la urma urmelor, acestea provin din plante similare crescute in climate similare.

Daca nu sunteti suficient de norocos sa aveti acces la o crama de vinuri, puteti tine uleiul de masline intr-un dulap sau pe un raft din camara, cu conditia ca temperatura din bucatarie sa nu depaseasca decat rareori 21-22°C. Aveti grija sa nu tineti sticla direct in lumina soarelui, deoarece lumina poate oxida uleiul de masline (solutii precum balconul nu sunt recomandate pentru depozitare).

Daca locuiti intr-o zona cu clima calda, puteti pastra uleiul de masline mai ieftin (virgin sau din turte de masline) in frigider. Uleiurile de masline extra virgine de cea mai buna calitate ar trebui sa stea la temperatura camerei, dar uleiurile pentru gatit se pastreaza bine in aer mai rece. Uleiul de masline extra virgin pastrat la temperaturi sub 7-8 grade Celsius inceteaza sa mai fie clar si devine incetosat, dar devine din nou clar atunci cand este adus la temperatura camerei. Acesta este un lucru normal si nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare.

Retineti ca aerul, caldura si lumina soarelui sunt cei mai mari inamici ai unui ulei de masline fin. Daca pastrati uleiurile intr-un loc rece si intunecat, va veti putea bucura de arome delicioase si subtile pentru 24 de luni.