Crama

Depozitarea vinului intr-un mod corect este usor de realizat, atat timp cat sunt urmate cateva reguli de baza.

Factori externi

Vinul imbuteliat este viu si continua sa se dezvolte in timp. Dezvoltarea este afectata de factori externi care o pot accelera sau incetini.

Spatiu

Vinul ar trebui depozitat intr-un loc inchis dar spatios si bine compartimentat, astfel incat sa sticlele sa nu fie deplasate atunci cand cautam o anume sticla.

Lumina

Crama ar trebui sa fie intunecata, deoarece lumina are un efect negativ asupra vinului. Utilizati o lumanare sau o lampa mica (20-30 w) in crama. Nu folositi lampi cu parafina deoarece acestea vor crea un miros nedorit de combustibil.

Vibratii & Zgomot

Vibratiile si zgomotul trebuie reduse la minim deoarece acestea vor creste reactia chimica a vinului, ceea ce va grabi procesul de dezvoltare. Vibratiile si zgomotul excesiv vor ruina cu siguranta un vin potential bun.

Miros

Crama trebuie sa fie inodora. Orice miros – umezeala, combustibil, produse chimice, lemn, fructe, flori, legume, etc. este daunator pentru vin.

Umiditate

Umiditatea prea scazuta din aer va usca si strica dopul. Dimpotriva, aerul prea umed va crea umezeala si insecte. Ideal, umiditatea ar trebui sa fie intre 70 si 80 %.

Temperatura

Optimizarea temperaturii cramei este foarte importanta. Intervalul optim este intre 12 si 15°C. Sub 11°C vinul se dezvolta prea incet sau deloc. Peste 16°C, vinul va fi mai mult ca sigur distrus.