Ciocolata si vinul

Timp de decenii, ciocolata a fost considerata ca un “ucigas de vin”, dar astazi daca asociem ciocolata cu vinurile potrivite se pot crea combinatii incredibile.

Pe de alta parte, nimeni nu combate faptul ca ciocolata se potriveste cu diferite feluri de lichior, iar acest lucru este rezultatul diferitelor tipuri de ciocolata umpluta cu diverse feluri de lichior pe care le gasim la orice supermarket.

Pentru a gasi asocierea corecta, trebuie sa separam ciocolata in functie de continutul de cacao pe care il are:

  1. Cacao 70-100%

Aceste tipuri de ciocolata sunt dinamite de gust, cu arome de nuci uscate, lemn, fructe uscate si cu gust complicat. De obicei nu sunt dulci si au postgust acidic. Un partener excelent pentru acest tip de ciocolata pot fi vinurile rosii seci foarte corpolente, precum Malbec, Merlot, un Cabernet Sauvignon matur si, dintre varietatile grecesti, un Agiorgitiko matur, un vin Goumenissa sau un vin sec Mavrodaphne. O combinatie mult mai usoara poate fi cu vinuri dulci, mature, complexe, precum Porto, Cherry sau vechiul Madeira. Dintre vinurile dulci grecesti, un Vinsanto matur este combinatia perfecta. Desigur, nu trebuie sa uitam un Cognac sau Armagnac de prima clasa, sau chiar un Rom vechi.

 

Sugestii: Boutari Vinsanto, Domaine Sigalas Vinsanto, Estate Argyros Vinsanto 20 y.o.

 

  1. Cacao 50-70% 

Acestea sunt cele mai populare tipuri de ciocolata de pe piata, fiind si baza pentru retetele dulci. Gustul lor este mai familiar si se pot combina cu vinuri rosii seci dar, in acest caz, vinul ar trebui sa fie mai putin tanic si mult mai moale. Vinuri de varsta medie precum Tempranillo, Pinot Noir sau Nebiolo si dintre cele grecesti un Agiorgitiko, foarte buna asociere de asemenea cu vinurile dulci Gewurztraminer, un vin Porto rubiniu si dintre cele grecesti un vin dulce Mavrodaphne. Desigur, un Cognac de buna calitate sau un whisky extrem de afumat.

 

Sugestii: Boutari Mavrodaphne Cambas.

 

  1. Cacao mai putin de 50%  

Cand continutul de cacao este sub 50%, gustul ciocolatei este mai bland si mai cremos, din cauza laptelui si zaharului adaugate. Aceste tipuri de ciocolata ar trebui asociate doar cu vinuri dulci si cu lichior. Puteti incerca un vin de Porto alb, un Tokaji, un Ice Wine si desigur, Muscat de Samossau Limnos. De asemenea, se asociaza excelent cu lichior pe baza de miere sau cu lichior de cafea.

 

Sugestii: EOS Samos Vin Doux, EOS Samos Grand Cru.

 

  1. Ciocolata alba

Gustul de aluat al ciocolatei albe se potriveste mult mai usor cu un Cherry sau cu vinuri dulci din soiul Muscat d’Asti. Un vin grecesc Muscat de Samos este, de asemenea, o combinatie sigura si perfecta.

 

Sugestii: EOS Samos Vin Doux, EOS Samos Grand Cru.